Досить поширеною практикою 1 вересня у Харкові була присутність кандидатів-мажоритарників від провладної політичної сили на урочистих шкільних лінійках. За спостереженням активістів «ОПОРИ» у Харківській області, висуванці вітали учасників свята не тільки словами. Вони вручали школярам та колективам шкіл різні подарунки. В той же час їхнім опонентам не дозволили бути присутніми на аналогічних заходах

Напередодні свята Першого дзвоника кандидат від ВО «Батьківщина» по 172 округу Олександр Світличний виявив бажання виступити на урочистій лінійці в одному із зазначеного переліку освітніх закладів Орджонікідзевського району: ЗОШ № 168 та 26, спеціалізованих школах № 75, 80, 85, 119. Зі своїм проханням він звернувся до в.о. начальника Управління освіти адміністрації Орджонікідзевського району Харківської міськради Галини Новик 28 серпня 2012 року. Та отримав негативну відповідь, датовану 4 вересням 2012 року.

Як повідомив представникам Громадянської мережі «ОПОРА» Тарас Ковальчук, довірена особа Олександра Світличного, на наступний день після подачі звернення, 29 серпня, він зайшов до райадміністрації за відповіддю. Тарас Ковальчук зазначає, що Галина Михайлівна змогла надати тільки усну відмову. Так як, за її словами, на той момент на робочому місці був відсутнім юрист, який би зміг письмово скласти відповідь на лист.

Сама Галина Новик у розмові з активістами «ОПОРИ» не підтвердила даний перебіг подій, додаючи, що до неї 29-го ніхто не звертався: «Может, они приходили - меня не было».

На питання, чи пов’язано датування листа-відповіді 4 вересня з відсутністю юриста на робочому місці, Галина Михайлівна зазначає наступне: «Мы имеем право в течении 30 дней рассматривать…29-го никого не было, они 29-го только пришли с этим письмом». Хоча на листі-відповіді, підписаному Галиною Новик, чітко видно номер та дату вхідного листа «№ 265 від 28.08.2012».

В письмовій формі Галина Михайлівна відповіла наступне: «Свято Дня знань, присвячено учням, батькам та вчителям, особливим це свято є для першокласників та їх батьків. Шкільне свято Першого дзвоника готується заздалегідь з затвердженим і погодженим в установленому порядку сценарним планом, час для проведення цього свята обмежений, оскільки учням перших класів ще важко витримувати довготривале навантаження, а саме: перебування на масовому заході та сприйняття виступів присутніх. У зв’язку з цим ми змушені Вам були відмовити у виступі».

Посилаючись на текст листа, представники «ОПОРИ» запитали у Галини Новик, чи зверталися до неї з подібними заявами інші політичні сили. Вона відповіла, що далі не буде ні на що відповідати, так як управління дало офіційну відповідь. І на наступне питання «ОПОРИ»: «Якщо, наприклад, політична сила в подальшому захоче звернутися до вас з таким проханням, то за який час їй треба це зробити, щоб узгодити свій виступ зі сценарним планом», Галина Михайлівна категорично сказала, що школа та будь-які політичні сили є несумісними. Також вона додала: «Если каждый придет и будет на Первом звонке выступать, вы представляете? Я не выступала. Вот я была на Звонке в 119-й школе как заместитель начальника, я не выступала. Потому что дети маленькие будут стоять и вот эти слушать поздравления. Они им нужны?».

Тим не менш, у всіх школах, зазначених у зверненні Олександра Світличного, 1 вересня були присутніми кандидати-регіонали або їх помічники, які не тільки привітали школярів із початком нового навчального року, але й презентували від свого імені подарунки.

Сама Галина Новик не захотіла відповідати на питання представників «ОПОРИ», чи знає вона про присутність висуванців від Партії регіонів на урочистих лінійках. Але коли спостерігачі «ОПОРИ» наголосили на тому, що, за її словами політичні сили не повинні брати участь у подібних заходах, Галина Михайлівна сказала: «Если Мисик (примітка: кандидат-мажоритарник від Партії регіонів по 172 ВО) участвовал, то, извините, он не кандидат, он депутат городского совета. Они и так участвуют у нас постоянно, как депутаты городского совета».

Громадянська мережа «ОПОРА» звертає увагу на статтю 3 Закону України «Про вибори народних депутатів», що говорить про рівність прав і можливостей усіх кандидатів у народні депутати – суб’єктів виборчого процесу. Зокрема, ця норма забороняє надання будь-яких привілеїв чи обмежень кандидатам у депутати за ознаками політичних переконань (ч. 1); забезпечує рівне та неупереджене ставленням органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати - суб'єктів виборчого процесу (ч. 3).

news_06.09_Kharkivska_obl._1

news_06.09_Kharkivska_obl._2
 
 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.