Депутати Донецької міської ради не використовують можливостей публічного обговорення проектів рішень на пленарних засіданнях, більшість з яких приймаються за прискореною процедурою. Представники Комуністичної партії України та ПП «Сильна Україна», які отримали 5 з 90 мандатів, не демонструють готовності виробляти альтернативні проекти рішень.

У структурі рішень, які ухвалюються Донецькою міською радою, домінують земельні, дозвільні та приватизаційні питання. Найбільш критично місцева  громадськість  оцінює діяльність ради в гуманітарній сфері. Публічні конфлікти щодо ліквідації загальноосвітніх шкіл мали значний вплив на формування цієї оцінки.

Механізми громадської участі використовуються місцевою владою для штучної легітимізації соціально дражливих питань.  Донецька міська рада активно розробляла нові нормативні акти в сфері взаємодії з громадськістю, але практика такої взаємодії  є малоефективною. 

ЗУ “Про доступ до публічної інформації” позитивно вплинув на рівень відкритості Донецької міської ради. Припинена практика вибіркового оприлюднення рішень ради,  а також відбувається  оприлюднення проектів рішень.

Повний звіт