Питання впровадження відкритих виборчих списків та прийняття Виборчого кодексу в Україні було і залишається таким же актуальним, як у Луцьку питання призначення позачергових виборів міського голови. Депутати Луцької міської ради офіційно звертались до Верховної Ради України щодо кожного з означених питань. Якою була роль кожного з депутатів Луцькради у цьому процесі можна легко визначити за допомогою електронного порталу lutsk.rada4you.org.

Сервіс lutsk.rada4you.org покликаний автоматично опрацьовувати дані електронної системи, якою користуються міські обранці для голосувань. Об’єднавши типові голосування в єдину політику можна швидко і легко отримати відповідь на питання щодо участі кожного депутата у прийнятті того чи іншого рішення. Відтак, на е-платформі було створено три політики: «За відкриті списки», «За Виборчий кодекс» і «За вибори Луцького міського голови», що дозволило проаналізувати роль депутатів міської ради у їх впровадженні.

«За відкриті списки»

Політика «За відкриті списки» налічує 10 голосувань і передбачає, що підтримуючи політику, депутат виступає за впровадження в Україні пропорційної виборчої системи з відкритими списками. Усі голосування в межах політики відбулись під час пленарного засідання Луцької міської ради 27 квітня 2017 року.

Під час розгляду питання «Про звернення до Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. щодо невідкладного прийняття Закону України про проведення виборів до Верховної Ради України за відкритими списками» позиції депутатів розподілились на чотири категорії: «послідовно голосує за» (участь у голосуваннях від 85% до 95%), «переважно голосує за» (від 60% до 85%), «суміш за та проти» (від 40% до 60%) та «ніколи не голосує» (депутат був відсутній або обрав позицію «не голосувати»).

До категорії депутатів, які «послідовно голосують за» потрапили екс-депутат від ВО «Свобода» Богдан Вавринюк та його колеги по фракції Микола Федік і Микола Романюк.

Серед тих місцевих обранців, які потрапили до категорії «суміш за та проти» – лише один. Ним виявився нині позафракційний Олександр Козлюк.

Ще троє депутатів Луцькради потрапили до категорії «ніколи не голосує». Відтак, за впровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками не голосували Богдан Богонос (ВО «Свобода»), Микола Собуцький («Об’єднання «Самопоміч») та Микола Яручик (позафракційний).

Усі інші представники міської громади у раді (35 депутатів) потрапили до категорії тих, хто «переважно голосує за».

«За Виборчий кодекс»

До політики «За Виборчий кодекс» було включено лише одне голосування щодо питання «Про Звернення щодо необхідності прийняття Виборчого кодексу України». Рішення з цього питання було прийняте під час пленарного засідання Луцької міської ради 30 травня 2018 року.

Статистика голосування свідчить, що позиції депутатів розподілились між двома категоріями: «максимально голосує за» та «ніколи не голосує». Участь у голосуванні за означене питання взяли 80% депутатів міської ради. Серед них – 32 депутати проголосували «За», жоден депутат не «Утримався» і жоден депутат не голосував «Проти». Втім, 2 місцевих обранців обрали позицію «Не голосувати». Серед них – представник фракції «УКРОП» Микола Дендіберін та позафракційний Микола Яручик.

Разом з тим, вісім представників міської громади у раді під час голосування за питання про Виборчий кодекс були відсутні. З-поміж таких депутатів – представники фракції «УКРОП» Юлія Дацюк, Олександр Кравченко, Вікторія Побережна, Микита Рабан і Сергій Савчук, представник фракції «БПП «Солідарність» Петро Нестерук, представник фракції «Об’єднання «Самопоміч» Тарас Шляхтич і позафракційний Андрій Авраменко.

«За вибори Луцького міського голови»

Станом на листопад 2019 року у Луцьку відсутній міський голова. Така ситуація триває уже 34-й місяць (з лютого 2017 року). Після смерті Луцького міського голови Миколи Романюка Верховна Рада України не призначила позачергових виборів в місті. З проханням призначити вибори у Луцьку депутатський корпус міської ради двічі звертався до Верховної Ради у 2017 році.

Рішення «Про звернення Луцької міської ради до Верховної Ради України щодо невідкладного розгляду питання призначення позачергових виборів Луцького міського голови та визначення дати їх проведення» двічі приймалися під час пленарних засідань 29 березня 2017 року та 27 вересня 2017 року.

За допомогою сервісу lutsk.rada4you.org 8 голосувань щодо означеного питання було об’єднано у політику «За вибори Луцького міського голови» і визначено, як депутати голосували за відповідне рішення.

Серед депутатів, які «максимально голосували за» прийняття рішення з цього питання, лише двоє представників фракції «Громадський рух «Народний контроль» Павло Данильчук і Олександр Лазука. Водночас, ще двоє місцевих обранців «ніколи не голосували» за це питання. Зокрема, це ще одна представниця фракції «Громадський рух «Народний контроль» Анна Мовяк та представник фракції «БПП «Солідарність» Артем Запотоцький.

У категорії тих, хто «переважно голосує за» в межах означеної політики опинились екс-депутат від ВО «Свобода» Богдан Вавринюк, представники фракції «УКРОП» Олександр Кравченко і Микола Дендіберін, представник фракції ВО «Батьківщина» Валерій Бондарук, представники фракції «БПП «Солідарність» Петро Нестерук, Наталія Бунда і Андрій Покровський, представник фракції «Об’єднання «Самопоміч» Микола Собуцький, а також нині позафракційні Аркадій Соломатін і Андрій Авраменко.

Усі інші депутати Луцькради потрапили до категорії тих, хто «послідовно голосує за».