В 6 лютого 2019 виконком міськради підвищив тарифи на перевезення пасажирів в харківському метро до 8 гривень а у трамваях і тролейбусах до 6 гривень. Місцеві активісти подали до суду, який постановив тимчасово повернути старі тарифи. 20 лютого виконком затвердив їх у новій редакції, а 27 лютого рішення виконкому підтримали на сесії депутати Харківської міської ради. Прокуратура у свою чергу відкрила кримінальне провадження щодо невиконання судового рішення. ОПОРА за допомогою сервісу  kharkiv.rada4you.org проаналізувала, як голосували депутати по питаннях, пов’язаних з тарифами на проїзд в харківському метро.

На сесії міської ради, яка відбулась 27 лютого, було поставлено два питання, пов’язані з підвищенням тарифів на перевезення в міському електротранспорті. Перше, про скасування рішень про встановлення нових цін виконавчим комітетом міської радивід 6 лютого 2019, запропонував депутат від “Самопомочі” Тарас Сітенко. 

Проти цього рішення наймасовіше виступила  фракція “За Харків, за відродження” — 51 її депутат голосував “Проти”, ще п’ятеро не голосували. Всі сім депутатів фракції “Блок Петра Порошенко” натиснули кнопку “За”. У ВО “Самопоміч”, член якої і ініціював це питання, голосували “За” 11 депутатів, а ще двоє — Марія Мезенцева і Георгій Лаговський не брали участь у голосуванні. Думки “Нашого краю” з цього питання розділились: “За” виступили Віталій Резніченко, Андрій Колос, Володимир Наконечний, “проти” був Ігор Овечкін, не голосували Катерина Кордік, Віктор Ларченко  і Олександр Худенко. Із позафракційних проти були Геннадій Кернес і Олексій Топчій, а “За” проголосував Ігор Черняк. Рішення було не прийнято.

 

Другим питанням було голосування “Про тарифи з перевезення пасажирів метрополітеном, трамваєм і тролейбусом”. З пропозицією винести цей проект на голосування звернулася комісія міської ради з питань транспорту. Депутати підтримали це рішення 55 голосами.

Депутати “Самопомочі” і “Блок Петра Порошенко” не голосували за це питання. 53 депутати фракції “За Харків, за відродження” голосували “За”, а Ігор Вировець, Віктор Кітанін, Валерій Арутюнов та Максим Мусєєв не голосували взагалі. Фракція “Наш край” не голосувала і тільки Микола Ларченко впевнено натиснув “За”. Серед позафракційних Генадій Кернес і Олексій Топчій виступили “За”. Рішення було прийнято.

За допомогою локального сервісу Rada4You ми розробили політику “Проти підвищення цін на проїзд в метро, трамваях та тролейбусах”, яка зібрала в собі відповідні голосування. За її допомогою ви можете визначити хто за депутатів підтримував чи виступав проти такого рішення. 

Загалом політику “Проти підвищення цін на проїзд в метро, трамваях та тролейбусах” фракції у міській раді підтримували наступним чином: 

Позафракційні стовідсотково підтримували підвищення цін. 

Промерська фракція “За Харків, за Відродження” на 98 відсотків. Депутат Ігор Вировець не приймав участь у голосуванні за внесення до порядку денного цього питання, як і не приймав участь у голосуванні за пропозицію Сітенко Тараса про відміну рішення виконавчого комітету міської ради і віддав своє “За” уже за саме рішення «Про тарифи з перевезення пасажирів метрополітеном, трамваєм і тролейбусом». Також двоє депутатів Світлана Андрєєва та Володимир Золотарьов цієї фракції не приймали участь у голосуванні “Про скасування рішень про встановлення нових цін виконавчим комітетом міської ради, що виніс на сесію депутат від «Самопомочі» Тарас Сітенко. 

Фракція “Наш край” підтримувала дану політику на 47 відсотків. 

За саме рішення «Про тарифи з перевезення пасажирів метрополітеном, трамваєм і тролейбусом» не голосував жоден депутат міської ради. За внесення цього рішення до порядку денного підтримував лише один депутат фракції Віктор Ларченко. А от за пропозицію депутата від “Самопомочі” Тараса Сітенко щодо відміни рішення про встановлення нових цін виконавчим комітетом позиція фракції дещо поділилася. Ігор Овечкін категорично заперечував дану пропозицію. Віктор Ларченко, Олександр Худенко, Катерина Кордик - не голосували. Віталій Резніченко, Андрій Колос, Володимир Наконечний підтримали свого колегу з фракції “Самопоміч”. 

Фракція “Блок Петра Порошенка” підтримувала політику на 33 відсотки.

Про внесення до порядку денного рішення «Про тарифи з перевезення пасажирів метрополітеном, трамваєм і тролейбусом» не голосував жоден депутат, як вже і за саме рішення. А от “Про скасування рішень про встановлення нових цін виконавчим комітетом міської ради” , що виніс на сесію депутат від «Самопомочі» Тарас Сітенко, всі депутати цієї фракції підтримали своїми голосами “За”. 

Фракція “Самопоміч” підтримувала політику, як і фракція “Блок Петра Порошенка” на 33 відсотки. 

За внесення до порядку денного рішення «Про тарифи з перевезення пасажирів метрополітеном, трамваєм і тролейбусом»  та саме рішення не голосував жоден з депутатів. А от пропозицію колеги по фракції Тараса Сітенко “Про скасування рішень про встановлення нових цін виконавчим комітетом міської ради” підтримали 11 з 13 депутатів. Марія Мезенцева та Георгій Лаговський не голосували, ймовірно були відсутні загалом на сесії. 

Відстежити, наскільки системно голосують за важливі питання депутати вашої міськради можна за допомогою сервісу kharkiv.rada4you.org.

Нагадуємо, що локальні сервіси Rada4You мають уже сім міст:

Вінниця https://vinnytsia.rada4you.org

Луцьк https://lutsk.rada4you.org

Львів https://lviv.rada4you.org

Миколаїв https://mykolaiv.rada4you.org

Харків https://kharkiv.rada4you.org

Кривий Ріг https://zbs.dp.ua

та Дрогобич https://drohobych.rada4you.org