Локальний сервіс kharkiv.rada4you.orgдопомагає порівняти взаємодію фракцій Харківської міської ради протягом сесій, проаналізувавши їх спільні голосування.

Сумісні голосування - це однакове голосування фракцій за весь час чи за окремий період. Сервіс включає всі голосування депутатів Харківської міської ради, які групуються за фракцією. Відкривши розділ “Сумісні голосування” можна обрати певну фракцію у Харківській міській раді, обрати необхідний вам період, та отримати, таким чином, статистичні дані про те, з ким дана фракція найчастіше спільно голосує, а з якою фракцією у неї найменше співпадінь під час голосувань.

Ми порівняли голосування найбільшої фракції у Харківській міській раді  “За Харків, за Відродження” із менш представленими фракціями “Самопоміч”, “Наш край” та “Блок Петра Порошенка”. Отже, розділ сумісні голосування демонструє спільну позицію фракцій міської ради “За Харків, за Відродження”, “Блок Петра Порошенка” та “Наш край” під час більшості голосувань. Так, “Блок Петра Порошенка” голосує на 89% сумісно з фракцією “За Харків, за Відродження”, а “Наш край” - на 87%. Опозиційна фракція “Самопоміч” має 52% сумісних голосувань з партією, що має найбільше представників в складі ради.  

Ми порівняли динаміку спільних голосувань і проаналізували, що передувало голосуванню чи навпаки не підтримці відповідними фракціями політик. 

Голосування фракції “Блок Петра Порошенка” у більшості випадків є сумісними з фракцією “За Харків, за Відродження”. Так, від самого початку каденції вони голосували максимально сумісно. В січні 2016 голосування мали 100% співпадіння.

Проте вже в вересні 2016, на восьмій сесії Харківської міської ради, між партіями стався “конфлікт” в голосуваннях: “Блок Петра Порошенка” під час цієї сесії стала найбільш опозиційною фракцією до своїх попередніх друзів. Відсоток співпадіння голосувань складає 53% у той час, як інші фракції, такі як “Самопоміч”  та “Наш край” мають 65% та 92% відповідно. 

У лютому 2017 року під час 11 сесії Харківської міської ради спостерігається значний розрив у голосуваннях партії більшості “За Харків, за Відродження” та “Самопоміч”.

Лише 5% їхніх голосувань співпадають. Під час цієї сесії представники  “Самопомочі” блокували трибуну з вимогою скасувати рішення Харківської міської ради про присвоєння звання почесного громадянина Олександру Шишкіну, який є членом Ради Федерації Росії.

Під час 14 сесії, що відбулася у вересні 2017 року, представники фракції “Самопоміч” не підтримали жодного рішення більшості.

Цього дня активісти намагалися потрапити на сесію міської ради, порушивши питання закритості сесійних засідань. Харківська міська рада закрила вхідні двері міської ради та допуск депутатів здійснювався через  чорний вхід. Депутатів “Самопомочі” не пустили до міської ради разом з активістами. 

 

Під час 25 сесії, що відбулася 27 лютого 2019 року представники “Самопомочі” максимально голосували “проти”, утримувалися або не голосували. Тобто відсоток сумісності їхніх голосувань з фракцією “За Харків, за Відродження” склав 0%.

Це пов’язано із резонансним голосуванням проти підвищення цін на проїзд в метро, трамваях та тролейбусах. Пропозиція про скасування рішення виконавчого комітету щодо підвищення цін була винесена головою фракції “Самопоміч” Тарасом Сітенко на голосування, проте не підтримана більшістю. Також після сесії фракція виступила із заявою про порушенням мером міста, Геннадієм Кернесом, регламенту. 

 

Таким чином, “дружба” між голосуваннями фракцій нерідко залежить від політичних подій та відносин між партіями незадовго до сесії і безпосередньо під час засідання. За допомогою сервісу kharkiv.rada4you.org за невеликий проміжок часу можна отримати інформацію про синхронність голосувань окремих депутатів та фракцій, а також виявити ймовірні явні і неочевидні зв’язки між окремими фракціями, чи спростувати  їх наявність.

Локальний сервіс про роботу депутатів Харківської міської ради розроблений за аналогією Rada4you.org, що опрацьовує голосування депутатів Верховної Ради України. Важливо також додати, що усі вони створені за принципом відкритого коду, тож будь-яке місто зможе вільно використати розробки Громадянської мережі ОПОРА для себе і запустити схожий ресурс.

 

Нагадуємо, що локальні сервіси Rada4You мають уже сім міст:

Вінниця https://vinnytsia.rada4you.org

Луцьк https://lutsk.rada4you.org

Львів https://lviv.rada4you.org

Миколаїв https://mykolaiv.rada4you.org

Харків https://kharkiv.rada4you.org

Кривий Ріг https://zbs.dp.ua

та Дрогобич https://drohobych.rada4you.org