Громадянська мережа ОПОРА оголошує додатковий конкурс на посаду громадського омбудсмена з виборчих прав громадян у місті Києві в рамках проєкту «Виборча реформа задля підсилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», що фінансується Європейським Союзом.

Подавати свої заявки ОПОРА запрошує мешканців Києва, віком від 18 років, які є принциповими, комунікабельними та мають досвід у галузі правозахисту та/або виборів, працюють аналітиками, експертами, радниками, адвокатами, фахівцями неурядових організацій або в приватній сфері, зацікавлені в процесах трансформації держави, реформі правоохоронних органів та судів, справедливих виборах, дотриманні прав людини та невідворотності покарання за виборчі злочини.

Громадськими омбудсменами не зможуть бути люди, які працюють в органах державної влади та місцевого самоврядування, мають представницький мандат, були представниками політичних партій та окремих кандидатів або балотувалися в якості кандидатів від політичних партій протягом останніх 5 років, а також особи, засуджені за вчинення важких, особливо важких, корупційних та виборчих злочинів. 

Щоб стати захисником виборчих прав, необхідно до 24 липня 2020 року заповнити електронну форму за посиланням https://forms.gle/i7Rgw3VmzmtfsZUG9, що включатиме резюме кандидата та мотиваційне есе на тему «Найбільші проблеми виборчого процесу в Україні. Як їх подолати».

Що омбудсмени та омбудсменки роблять у регіонах? Моніторять та аналізують діяльність поліції, прокуратури, судів щодо розслідування виборчих злочинів. Розробляють і розповсюджують інформаційні й аналітичні матеріали про ефективність розслідування виборчих злочинів у регіоні, в якому вони працюють. Постійно комунікують з правоохоронними органами, суб’єктами виборчого процесу, громадянами, журналістами та ГО щодо профілактики, протидії виборчим злочинам та їх розслідування. Консультують, надають правову допомогу та інформаційно підтримують громадян щодо захисту їхніх виборчих прав.