У грудні 2019 року Україна зробила великий і вистражданий крок до цивілізованих виборів – Верховна Рада нарешті ухвалила Виборчий кодекс. Він вмістив у собі як прогресивні норми, так і ряд суттєвих недоліків. 16 липня 2020 року, відійшовши від міжнародних стандартів щодо стабільності виборчого законодавства впродовж року до виборів, парламентарі розглянули поправки до виборчого законодавства. Щось покращили, а щось - погіршили. Про новації виборчого законодавства вже говорили багато. А що ще варто буде врахувати та змінити у Виборчому кодексі як тільки завершиться цей виборчий процес? 

Суттєве обмеження можливості самовисування на місцевих виборах прямо суперечить рекомендаціям міжнародних організацій. Партії отримують монополію на участь у виборах, хоча найчастіше самі до цього не готові.

Відкриті списки виявились напівзакритими і партії залишили за собою вплив над розподілом мандатів. Депутати «забронювали» перші 9 місць в списку на парламентських виборах та перше місце для лідера на місцевих, а для просування вгору в регіональних списках кандидатам необхідно набрати високу підтримку виборців – 25% від виборчої квоти. Це надмірна вимога, яка обмежить конкуренцію між кандидатами і послабить вплив виборців на їхнє просування у списку.

Не була підтримана пропозиція щодо притягнення до відповідальності за "підкуп кандидата", аби обмежити можливість реєструвати технічних кандидатів-двійників. Також не регламентованою залишилась агітація в соціальних мережах, хоча вона становить неабияку частину фінансової складової передвиборної кампанії політиків.

Детальніше про всі недоліки Виборчого кодексу – в дев’ятому випуску програми «Вибори навиворіт», що завершує третій сезон. Дивіться телевізійну прем’єру 5 серпня о 22:15 в ефірі hromadske.ua, а 6 серпня о 17:15 в ефірі 24 каналу. Онлайн-прем'єра на Facebook-сторінці та YouTube-каналі Громадянської мережі ОПОРА відбудеться 6 серпня о 19:30.

Ведучі – журналісти Наталка Пономарів та Андрій Сайчук. Запрошена експертка – старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

Нагадаємо, це вже третій сезон циклу інформаційно-просвітницьких програм про вибори Громадянської мережі ОПОРА. В першому сезоні ми говорили про питання можливості реалізації права голосу, «фейків» на виборах – від псевдоспостерігачів до кандидатів із ознаками технічності, адмінресурсу, підкупу виборців, особистого «піару» політиків на заходах, що були здійснені за кошти державних субвенцій з бюджету, порушення в день голосування, популізму у виборчих програмах, цифрової безпеки на виборах. Другий сезон розкрив особливості дострокових парламентських виборів, як працюють виборчі системи з відкритими та закритими списками, звідки беруться гроші на розміщення реклами, як відбувається кампанія у мажоритарних округах, як формується коаліція. Загалом два сезони програми на обидвох телеканалах-партнерах протягом двох виборчих кампаній подивилось 12 млн глядачів.

Усі сезони програми «Вибори навиворіт» підготовлені завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та можуть не відображати позицію USAID чи Уряду США.