Ми щодня користуємось муніципальними послугами, наприклад, вивезенням сміття, наші діти ходять до дитячого садочку або школи в районі нашого проживання, ми ходимо до магазину в сусідній будівлі, їздимо дорогами нашого міста, працюємо та сплачуємо податки до місцевих бюджетів. Але чи обираємо ми тих, хто впливає на розподіл цих місцевих бюджетів? Чи маємо можливість якось вплинути на пріоритетність виділення бюджетних коштів на ту чи іншу локальну потребу в місті? На жаль, далеко не всі. Але давайте розберемось, що з цим можна зробити?

За офіційною статистикою мобільних всередині країни громадян на сьогодні більше 5 млн: 1,4 млн внутрішньо переміщених осіб; більше 1 млн людей, які не мають зареєстрованого місця проживання; 3,3 млн так званих «трудових мігрантів», які мають місце реєстрації в одному населеному пункті, а реально живуть в іншому. І якщо на президентських чи місцевих виборах з’їздити додому та проголосувати — це додатковий привід відвідати рідних на вихідних (звісно, якщо не йдеться про внутрішньо переміщених осіб, яким нікуди їхати для реалізації свого виборчого права), то на місцевих виборах такий підхід абсолютно не має сенсу. Адже, коли людина проживає в громаді, то й обирати місцеву владу цій людині варто саме для цієї громади, аби впливати на рішення, що важливі в щоденному житті саме за місцем фактичного проживання.

У 2019 році перед другим туром президентських виборів рекордна кількість людей тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси — 325 604 виборців. Але ця процедура стосується не лише президентських та парламентських виборів, й голосування за списки партій на останніх. А що ж робити на місцевих виборах, коли така опція недоступна? 1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, в якому було закладено норми законопроєкту №6240, що передбачав можливість для всіх виборців голосувати за місцем фактичного проживання, в тому числі й на місцевих виборах. Ці новації спільно з народними депутатами розробляли також експерти громадських організацій, зокрема і Громадянської мережі ОПОРА.

Тож, тепер усі мобільні всередині країни громадяни зможуть змінити або визначити свою виборчу адресу та проголосувати за місцем фактичного проживання на всіх видах виборів. Ця процедура — довготривала, її не доведеться повторювати перед кожними виборами, якщо людина не змінить місце проживання. ОПОРА підготувала детальний покроковий алгоритм дій: https://www.oporaua.org/news/vybory/mistsevi-vybory/vyborcha_adresa

У чому новації процедури зміни місця голосування напередодні місцевих виборів восени 2020 року? Які механізми попередження потенційних виборчих фальсифікацій закладені у Виборчий кодекс, аби не повторювати поганий досвід із відкріпними талонами у 2004 році та аномальне збільшення так званої “прописки” в Затоці у 2015 році? Чи потрібна ще комусь процедура зміни місця голосування і хто та на яких виборах нею має користуватись? Чи може голосування через інтернет повністю замінити традиційне голосування на дільницях, особливо з урахуванням викликів, що постають перед кожною державою у зв’язку із проведенням виборів під час пандемії COVID-19?

Відповіді на всі ці запитання знайдете у четвертому випуску програми «Вибори навиворіт». Дивіться телевізійну прем’єру 1 липня о 22:15 в ефірі hromadske.ua, а 2 липня о 17:15 в ефірі 24 каналу. Онлайн-прем'єра на Facebook-сторінці та YouTube-каналі Громадянської мережі ОПОРА відбудеться 2 липня о 19:30.

Ведучі – журналісти Наталка Пономарів та Андрій Сайчук. Запрошений експерт — старший аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев.

Нагадаємо, це вже третій сезон циклу інформаційно-просвітницьких програм про вибори Громадянської мережі ОПОРА. В першому сезоні ми говорили про питання можливості реалізації права голосу, «фейків» на виборах – від псевдоспостерігачів до кандидатів із ознаками технічності, адмінресурсу, підкупу виборців, особистого «піару» політиків на заходах, що були здійснені за кошти державних субвенцій з бюджету, порушення в день голосування, популізму у виборчих програмах, цифрової безпеки на виборах. Другий сезон розкрив особливості дострокових парламентських виборів, як працюють виборчі системи з відкритими та закритими списками, звідки беруться гроші на розміщення реклами, як відбувається кампанія у мажоритарних округах, як формується коаліція. Загалом два сезони програми на обидвох телеканалах-партнерах протягом двох виборчих кампаній подивилось 12 млн глядачів.

Усі сезони програми «Вибори навиворіт» підготовлені завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та можуть не відображати позицію USAID чи Уряду США.