У першому складі Української Центральної Ради в 1918 році серед 115 обранців було 11 жінок. У першому скликанні Верховної Ради України - 2,7% жінок, далі представництво жінок зростало, хоча і доволі повільно. У теперішньому скликанні українського парламенту жінок найбільше серед народних обранців за всі роки незалежності - 87, що становить 20,5%. Якщо подивитися на кількість жінок-депутаток у місцевих радах, то бачимо цікаву тенденцію - чим нижчий політичний рівень влади, тим більше жінок там представлено. Це і є свідченням того, що жінки не не хочуть йти в політику, а в силу різних обставин чи обмежень часто не можуть дійти до багатьох посад. 

Українське населення складається на 54-58% жінок, але чому позиція цих виборців не представлена під час прийняття політичних рішень? Як цю нерівність представлення допоможуть вирішити гендерні квоти, закріплені у Виборчому кодексі? Як впливає на ситуацію представлення жінок у політиці додаткове державне фінансування політичних партій за дотримання гендерних квот у партійному списку? Чи зміниться ситуація через 99,5 років? Чому сексистські висловлювання в українському політикумі досі багатьма не вважаються моветоном, як, наприклад, у Фінляндії?

Відповіді на всі ці запитання знайдете у другому випуску програми «Вибори навиворіт». Дивіться телевізійну прем’єру 17 червня о 22:15 в ефірі hromadske.ua, а 18 червня о 17:15 в ефірі 24 каналу. Онлайн-прем'єра на Facebook-сторінці та YouTube-каналі Громадянської мережі ОПОРА відбудеться 18 червня о 19:30.

Ведучі – журналісти Наталка Пономарів та Андрій Сайчук. Експерткою виступить громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області Марія Цип’ящук.

Нагадаємо, це вже третій сезон циклу інформаційно-просвітницьких програм про вибори Громадянської мережі ОПОРА. В першому сезоні ми говорили про питання можливості реалізації права голосу, «фейків» на виборах – від псевдоспостерігачів до кандидатів із ознаками технічності, адмінресурсу, підкупу виборців, особистого «піару» політиків на заходах, що були здійснені за кошти державних субвенцій з бюджету, порушення в день голосування, популізму у виборчих програмах, цифрової безпеки на виборах. Другий сезон розкрив особливості дострокових парламентських виборів, як працюють виборчі системи з відкритими та закритими списками, звідки беруться гроші на розміщення реклами, як відбувається кампанія у мажоритарних округах, як формується коаліція. Загалом два сезони програми на обидвох телеканалах-партнерах протягом двох виборчих кампаній подивилось 12 млн глядачів.

Усі сезони програми «Вибори навиворіт» підготовлені завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та можуть не відображати позицію USAID чи Уряду США.