Впродовж карантину Громадянська мережа ОПОРА запрошує на прямі включення цікавих ТОП-спікерів зі сфери підготовки виборчих процесів у країні. Проте важливим залишається питання, як відбуватиметься реалізація та організація цих глобальних планів на локальному рівні.

Ми вирішили розпитати міських голів різних міст з різних куточків України про їхні позиції як місцевих посадовців щодо ключових викликів пов’язаних з реформою виборчого законодавства та підготовкою до місцевих виборів. Переглянути всі прямі ефіри, а також відеозаписи по завершенні трансляцій можна на сторінках ОПОРА у Facebook та YouTube.

Першим гостем такої серії прямих включень стане міський голова Чернівців Олексій Каспрук. Дивіться випуск «ОПОРА Live» 7 травня о 15:00.

25 жовтня 2020 року в Україні мають відбутися чергові місцеві вибори. Але можливість повноцінної організації виборчого процесу восени суттєво ускладняється з огляду на ряд серйозних викликів. Зокрема, непередбачуваний характер епідемії COVID-19 та ризики застосування масштабних карантинних обмежень; проблема браку бюджетного фінансування, необхідного для якісної підготовки та проведення місцевих виборів; незавершеність реформи адміністративно-територіального устрою, що потребує внесення змін до Конституції; незавершеність процесу реформування виборчого законодавства; впровадження нових правил гри для місцевих виборів.

Чи бачать очільники міст ознаки того, що виборча кампанія вже стартувала на місцевому рівні? Яким чином нові правила гри (пропорційна система з відкритими списками для великих міст і багатомандатна мажоритарка для решти) можуть вплинути на функціонування системи місцевого самоврядування? Чи конфлікти між регіональними елітами та центральною владою, які стають все більше помітними, мають виключно електоральні причини чи вони є інституційними? Відповіді на ці та інші запитання шукатимемо з міськими головами в прямих ефірах.

Свої запитання для гостя усі бажаючі можуть залишати під нашим постом-анонсом у Facebook.