Яка реєстрація нардепів під час пленарних засідань Верховної Ради України важливіша – письмова чи електронна? Чи все ж таки показник голосувань?

У п. 1 статті 26 Регламенту ВР, де йдеться про види реєстрації депутатів, немає поділу за їхнім значенням чи важливістю. Письмова реєстрація неможлива без особистої присутності депутата. Для електронної реєстрації потрібна картка депутата. Але деякі народні обранці вважають, що серед видів реєстрації є більш пріоритетний.

Так, Федір Негой (фракція «БПП «Солідарність») назвав саме електронну реєстрацію головним доказом присутності депутата у сесійній залі ВР під час пленарних засідань. Про це він повідомив у листі до онлайн-видання «Херсонщина за день», який це видання оприлюднило.

Посилаючись на моніторинг Громадянської мережі ОПОРА, видання назвало цього депутата найбільшим прогульником серед херсонських нардепів-мажоритарників: «… має 32 пропуски з 39 засідань по даних письмової реєстрації».

У своєму листі депутат Негой аргументує, що видання написало неправду, адже «головним доказом присутності депутата на роботі є електронна реєстрація». Письмову реєстрацію депутат вважає ненадійною: «Деякі депутати, залишивши свій підпис, по дорозі до сесійної зали несподівано зникають».

Загалом Федір Негой з початку каденції відвідав 80% пленарних засідань за даними електронної реєстрації. А за даними письмової – лише 30%.

Активісти громадських організацій, які моніторять роботу нардепів, раніше вже наголошували на важливості письмової реєстрації. Адже усім відоме явище «кнопкодавства» в українському парламенті, коли один депутат користується кількома картками.

Схожу позицію можна знайти й у провідних юристів. Зокрема вона висловлена в окремій думці судді Конституційного Суду України Михайла Запорожця стосовно одного з рішень Суду. «Саме письмова форма реєстрації народного депутата України підтверджує його офіційну (реальну) присутність на засіданнях Верховної Ради», – наголошує суддя.

Народний депутат Федір Негой дійсно був присутній на деяких засіданнях, коли не реєструвався письмово – у стенограмах можна знайти його виступи на відповідних засіданнях. А за даними проекту Громадянської мережі ОПОРА «Вони голосують для тебе», він має індекс присутності на засіданнях – 67%. Цей інструмент визначає присутність як показник участі народного депутата у голосуваннях протягом пленарних засідань Верховної Ради України (голосування «так», «ні», «утримався», «не голосував») з часу набуття ним повноважень.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project