Сьогодні, 9 лютого, у Верховній Раді України відбулася «година запитань до Уряду», під час якої народні депутати звернулися до очільника Кабінету Міністрів та Міністра фінансів з вимогою відповісти, коли і як буде вирішено питання монетизації субсидій та погашення заборгованостей перед ОСББ за 2017 рік.

Альона Бабак звернулася до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та Віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва стосовно ігнорування Міністром фінансів запрошень профільного Комітету Верховної Ради до участі у засіданнях. Відповідно, як стверджує народна депутатка, Мінфін відмовився шукати компромісне рішення проблеми монетизації пільг та субсидій.

Також вона наголосила на тому, що депутати вимагають, аби Уряд затвердив конкретну дату прийняття змін до постанови Кабінету Міністрів 256 та наказу Мінфіну, що спричинили колапс у країні з монетизацією пільг та субсидій.

На запитання Альони Бабак Прем’єр-міністр України заявив, що саме цей Уряд вперше за часи незалежності впроваджує систему монетизації субсидій і не все може вдаватися вчасно і правильно; що є технічні помилки, які будуть усунуті на ступного засідання Кабінету Міністрів шляхом внесення змін до необхідних нормативно-правових актів. Також він наголосив на тому, що не дозволить, аби ОСББ залишилися без коштів, тому весь обсяг заборгованості за 2017 рік буде погашено в повному обсязі. «Просто це все запишіть, а потім з нас спитаєте», – заявив Володимир Гройсман.

Однак, попри завірення Прем’єр-міністра у тому, що держава «заплатить всі кошти [борги] ОСББ до копійки», відповіді на інші питання щодо долі ОСББ в процесі монетизації субсидій не було, зокрема – щодо адміністрування субсидій і пільг в ОСББ.

Водночас особисто до Володимира Гройсмана та Міністерства фінансів за останні два тижні надійшли тисячі листів від ОСББ, були проведені публічні заходи, прес-конференції із закликом вирішити питання адресної монетизації. Однак вже протягом двох тижнів громадськість не почула офіційної позиції Прем’єр-міністра України щодо подальшого алгоритму дій для влади та ОСББ, не відбулося цього і сьогодні під час «години запитань до Уряду».

Міністерство фінансів не зважає на конструктивні зауваження ОСББ, народних депутатів та представників інститутів громадянського суспільства, натомість констатує погашення заборгованості (!) перед ОСББ за 2017 (!) рік на 50 % (!!!), а також заявляє про вирішення всіх проблемних питань, – що не відповідає дійсності.

Таке байдуже ставлення високопосадовців до проблем, які виникли на шляху впровадження монетизації субсидій, обурює громадян. Замість того, щоби вибачитися перед суспільством за допущення помилок, навіть якщо вони і справді суто «технічні», та якнайшвидше вжити заходів для їхнього врегулювання, чиновники стверджують, що колапс із монетизацією субсидій та природною реакцією українців на системні помилки – штучно створена ситуація задля дискредитації влади.

Громадянська мережа ОПОРА вимагає негайно врахувати всі вимоги ОСББ у повному обсязі, а саме:

  1. Дати доручення Мінфіну, Мінрегіону, Мінсоцполітики забезпечити відшкодування ОСББ за надані у 2017 році громадянам пільги й субсидії на поточні рахунки об’єднань на умовах 2017 року, тобто на поточні рахунки об’єднань, без відкриття нових «спецрахунків» та без подання нових «реєстрів».
  2. Дати доручення Мінфіну, Мінрегіону, Мінсоцполітики підготувати пропозиції щодо необхідних змін у нормативно-правові акти і забезпечити негайне запровадження монетизації пільг і субсидій на управління багатоквартирним будинком.
  3. Донести до громадськості позицію Уряду з цього питання.

За коментарями звертайтесь:
прес-секретар
житлово-комунальних та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Богдан Горобчук
тел.: +38 063 291 85 84