2 березня в рамках Другої Школи активних громадян, яку організував Четвертий київський місцевий центр надання безоплатної вторинної правової допомоги, представники Громадянської мережі ОПОРА розповіли про енергоефективність, механізми досягнення енергонезалежності країни та способи управління власним житлом.

«Поширений міф, якому вірять усі містяни – найбільшими споживачами енергоресурсів є великі підприємства та заводи. Насправді ж 80 % електроенергії та 60 % тепла споживають саме житлові будинки. Відомо, що більшість київських помешкань побудовані ще в 80-х роках минулого століття, а тоді енергоефективність не була головною метою. Наше завдання сьогодні – модернізувати застаріле житло, а нове будувати лише відповідно до європейських стандартів», – наголосила представниця Громадянської мережі ОПОРА Олеся Дзьоба.

03 03 17 04

Також говорили про методи управління багатоквартирними будинками, зокрема про залучення управляючих компаній та переваги утворення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Найважливіший блок – обговорення програм з термомодернізації будівель. Активістка ОПОРИ наголосила, що Державна програма з відшкодування частини тіла кредиту на придбання енергоефективних матеріалів («теплий» кредит) передбачає повернення 30% коштів від вартості енергозберігаючих матеріалів і устаткування для утеплення будинку. Мешканцям багатоквартирних будинків, де є ОСББ, погашають від 40% до 70% вартості тіла кредиту на енергозберігаючі матеріали і обладнання, залежно від кількості субсидіантів у будинку. Окрім того, місто може надати ще додаткових 30% відшкодування від тіла кредиту.

Наприкінці зустрічі учасники отримали інформаційні матеріали, які допоможуть краще зрозуміти основи управління власним житлом та способи заощадження ресурсів.

Партнери заходу: ГО «Ла Страда-Україна», ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Асоціація українських правників», Центральна районна бібліотека імені Ф.М. Достоєвського.

За додатковою інформацією звертайтесь:
Олеся Дзьоба
Громадянська мережа ОПОРА
тел.: +38 098 390 32 88

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.