Спеціально для "Ресурсного центру Гурт" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олеся Дзьоба

Організувати спільну роботу та налаштувати на зміни мешканців 250 квартир здається неможливим. Спростувати це твердження вдалося Григорію Тимофійовичу Конюху, голові правління ЖБК «Темп-11», що в Києві, та його помічниці та за сумісництвом бухгалтеру Надії Іванівні Барській.

З ними вирушила познайомитися Громадянська мережа ОПОРА, аби розпитати про досвід управління та здобутки кооперативу.

Створення ЖБК «Темп-11»

Григорій Тимофійович розповів, що будинок побудований 1976 року. Проте ще задовго до того було ухвалено рішення про створення ЖБК (житлово-будівельного кооперативу).

«Раніше багатоповерхівки споруджували для працівників великих підприємств та віддавали житло у кредит під невеликі відсотки, які населення мало виплатити впродовж 30 або менше-більше років. Площу забудови нам надали безкоштовно», – зазначає голова правління.

Кооператив успішно функціонує 35 років, з яких 33 – під умілим керівництвом Григорія Тимофійовича.

«Це водночас і добре, і погано, – сміючись, розповідає він, – бо за стільки років знаю всіх мешканців, але й набрид їм уже, певно».

01 13 17 06

Досягнення ЖБК

Члени кооперативу самі збирали кошти на покращення будинку та ремонтні роботи, проте після того, як держава та місто ухвалили програми зі сприяння енергоефективним заходам, скористалися ними та змогли досягти значних результатів і економії.

У 2015 році «Темп-11» брав участь у державній програмі з відшкодування тіла кредиту. Завдяки цьому встановили нові світлопрозорі конструкції з енергозберігаючим склом, у тому числі вікна та балконні двері у місцях загального користування.

«Кредит ми брали в Ощадбанку та замінили 140 вікон», – поділився пан Григорій.

Бухгалтер Надія Іванівна розповіла, що фактично 100 тис. грн надали мешканці, 100 тис. було в ремонтному фонді кооперативу та близько 123 тис. компенсувала держава. Впродовж шести місяців мешканці додатково здавали 1 грн 25 коп. з 1 кв. м, щоб назбирати ті 100 тис. Усього кредит взяли на 283 355 грн. Місто додатково відшкодувало ще 30% від кредиту, але набагато пізніше.

«Трьохкімнатній квартирі нові вікна обійшлись у 483 грн, а двохкімнатній – у 360. Усі мешканці лишились задоволені. Температура в під’їзді піднялась на декілька градусів і, відповідно, в квартирах також», – зауважив Григорій Тимофійович.

Кредит брали у листопаді 2015, відшкодували у грудні того ж року. З місцевого бюджету КМДА додатково повернула ще 85 тис. Всього фінансова підтримка склала 208 тис. грн.

Наступного року ЖБК планувало скористатись програмою «70% на 30%», щоб утеплити весь будинок, але кооперативу не вдалось виграти конкурс. Частково мешканці самі зорганізувались та утеплили будівлю, але лише третину від усієї площі.

Після невдачі кооператив подався знову на відшкодування кредиту та отримав схвальну відповідь.

«ЖБК взяв кредит на 128 тис. і того ж місяця держава повернула 59 тис., з місцевого бюджету – 38 тис. Усього відшкодування становило 98тис. грн», – додала пані Надія.

Григорій Тимофійович наголосив, що програмою вони задоволені, адже кошти повернули дуже швидко, а роботи виконали якісно. У місцях загального користування у будинку тепер все освітлення енергоефективне, з датчиками руху.

Ефективність виконаних заходів

Переваги програм та впроваджених покращень мешканці відчули одразу. По-перше, підвищилась температура в будинку, по-друге, споживання електроенергії скоротили у шість разів!

«Ми робили попередні розрахунки і вийшло, що маємо сплачувати у 10 разів менше, аніж раніше, за електрику, але у нас не завжди всі лампочки працювали (часто перегоряли, викручували тощо), тому фактично зменшили у шість разів. Зараз маємо освітлення у всіх необхідних місцях, воно горить, а ми ще й економимо! У нашому будинку тримається тариф ще з 2011 року – це безперечний успіх», – пишаючись, сказав пан Григорій.

Труднощі, перспективи та поради

«Найбільше люди боялись слова «кредит», боялись бути винними державі. Ми викликали кожного мешканця до себе за підписом, говорили з кожним і особисто переконували. А ще у нас майже немає молоді в будинку, тому зрушити з мертвого місця було дуже важко. Але ми змогли, і далі плануємо покращувати будинок. Перш за все, хочемо утеплитись», – наголосив голова.

А тим, хто не може дібрати потрібних аргументів, порадив показувати власникам квартир реальні цифри. Тоді ніхто не хвилюватиметься, що не буде чим погасити заборгованість. «Звісно, були й такі, хто виступали проти кредиту, але найдієвіший аргумент – 100 тис., які необхідно заплатити одразу (це якщо без кредиту)», – поділився досвідом Григорій Тимофійович.