У вівторок, 24 січня, в Міненерговугілля відбулася робоча зустріч щодо оцінки корупційних ризиків у субсидуванні та закритті безнадійно збиткових державних вугледобувних підприємств.

Зустріч пройшла в рамках виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.10.2016 № 803-р «Деякі питання запобігання корупції в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади».

У заході взяли участь Олександр Горлушко, Громадянська мережа ОПОРА, Андрій Білоус, DiXi Group, експерт РПР Аліна Лізунова, фахівці Департаменту вугільно-промислового комплексу Олександр Владиченко, Олена Павлюкович, Павло Кужель, Сергій Пижов та Дмитро Цехмістер, а також завідувач Сектору з питань запобігання та протидії корупції Міненерговугілля Роман Гекалюк.

Насамперед обговорювалося питання можливих корупційних ризиків під час затвердження проектів ліквідації та консервації вугледобувних підприємств, що належать до сфери управління Міненерговугілля України.

Директор Департаменту вугільно-промислового комплексу О. Владиченко зазначив, що рішення щодо реструктуризації та закриття шахт, які відпрацювали свій ресурс, ухвалюються за результатами вивчення динаміки видобувної діяльності, ефективності роботи підприємства, до того ж в обов’язковому порядку питання розглядається науково-технічною радою.

При цьому враховується соціальна складова, питання регіонального розвитку, обговорюються можливості щодо використання площі підприємства та нерухомого майна для створення нових робочих місць іншої сфери діяльності.

Мова йшла також про створення Національної вугільної компанії (у рамках реалізації реформи вугільної галузі), що дозволить скоротити терміни ліквідації шахт та зменшити кошторисну вартість самих проектів ліквідації. Крім того, працівникам соціально незахищеної категорії, які будуть вивільнятися при ліквідації таких шахт, запропонують відповідну роботу на шахтах, які будуть модернізовуватися та нарощувати видобуток вугілля.

На думку аналітика житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олександра Горлушка, основний виклик закриття шахт - це соціально-економічна проблема, пов’язана зі звільненням шахтарів: “За рахунок шахт забезпечена роботою та грошима велика кількість працівників, члени їхніх родин. Деякі шахти є “містоутворюючими”, і життя цілих населених пунктів залежить від їхньої сталої роботи”.

“Зараз у країні виник дефіцит власного вугілля, і його треба купувати за кордоном, а іноді - і на непідконтрольних територіях, - коментує Олександр Горлушко. - Кошти завжди краще вкладати у власну економіку, тому нарощування власного видобутку є якщо не приорітетним, то принаймні важливим кроком”.

Разом з тим, у представників громадськості виникають питання щодо зловживань на проблемах вугільної галузі. “З тридцяти трьох держшахт тільки дві пройшли 2016 рік без збитків. У той час, коли Міністерство пропонує закрити шахти, які уже роками збиткові і дотуються з державного бюджету, керівники просять “надати ще можливість” виправити економічну ситуацію на шахті, розповідають про недофінансованість та просять грошей з бюджету на наступний рік. Також тиснуть на соціально-економічну складову та необхідність утримувати робочі місця для регіону. При цьому вони долучають до процесу обраних у регіоні депутатів”, - розповідає Олександр Горлушко.

Аналітики ОПОРИ підняли питання щодо прозорості, зрозумілості та чіткого законодавчого регулювання процесу подання переліку шахт на ліквідацію до КМУ на затвердження: “У Міністерстві не готові оприлюднити перелік рейтингу збитковості таких шахт, кількості працівників та пенсіонерів, вартості ліквідації, щоб була можливість обговорити питання відбору шахт на дотацію чи ліквідацію”.

Наразі питання неупередженого відбору шахт на продовження державного субсидування залишається відкритим. Наступного вівторка планується зустріч експертів та представників Міненерго щодо питань фінансової звітності збиткових вугледобувних підприємств.

За коментарями звертайтесь:
аналітик житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Олександр Горлушко
тел.: +38 063 490 00 00