Окупація Криму та військовий конфлікт на Сході України змусив майже 1,5 млн. осіб переїхати в інші регіони країни. У той же час право голосу внутрішньо переміщених громадян України (ВПО) на місцевих виборах було проігноровано українським Парламентом. Громадськість вимагає у Голови Верховної Ради і лідерів депутатських фракцій невідкладно врегулювати виборчі права внутрішньо переміщених осіб, внісши до порядку денного і ухваливши розроблений спільно експертами і парламентарями законопроект  №2501а-1.

Інфографіка та деталі законопроекту  №2501а-1

Під час проведення Погоджувальної ради Верховної Ради України громадські активісти принесли до будівлі Парламенту імпровізовану кабінку для голосування з надписом «Крім переселенців», а також синьо-жовтий знак ”3%”, що символізує кількість виборців-внутрішньо переміщених осіб. Учасники акції зустрічали народних депутатів плакатами «Не дискримінувати, а інтегрувати», «Не бійтеся власних громадян», «Рівні політичні права», «Переступіть через свої страхи, а не через конституційні права» та закликали невідкладно внести до порядку денного і ухвалити розроблений спільно експертами і парламентарями законопроект  №2501а-1, який врегулює право голосу внутрішньо переміщених осіб відповідно до міжнародних стандартів і зобов’язань України.

0 aktsia pid VRU VPO 1

«З одного боку законопроект 2501а-1 підкреслює готовність держави інтегрувати переселенців в нові місцеві громади та пропонує зрозумілий механізм цього процесу, а з іншого - мінімізує можливість виборчих маніпуляцій з голосами цих виборців. Він розроблявся із залученням громадських організації, які займаються аналізом виборчих процесів та організацій, які захищають права внутрішньо переміщених осіб. На сьогоднішній день 2501а-1 - це єдиний законопроект, який оптимально враховує необхідність забезпечення конституційних прав внутрішньо переміщених осіб та специфіку місцевих виборів», - відзначила Тетяна Дурнєва, експерт Інституту суспільно-економічних досліджень з питань внутрішньо переміщених осіб.

Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА, відмітив: «Забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб - це вияв цивілізованості держави та суспільства, а не лише проблема однієї електоральної групи. Викликають значне занепокоєння спроби окремих політиків в дискусії про виборчі права протиставляти інтереси внутрішньо переміщених осіб та інших виборців (наприклад, трудових мігрантів), що свідчить про їх виключно політичні  мотиви. Поки доброї політичної волі щодо врегулювання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб не виявлено, але ще залишається шанс. Власне, виборчі права - це і є різниця між українським світом та «русским миром». Важливо цю різницю продемонструвати».

0 aktsia pid VRU VPO 3

На необхідності інтеграції переселенців до нових територіальних громад наголосив Сергій Ткаченко, виконавчий директор Донецької обласної організації "Комітет виборців України": "Вирішення проблеми забезпечення права голосу внутрішньо переміщених осіб на майбутніх виборах - це стратегічний пріоритет держави. Це тест на демократичність та цивілізованість нашого суспільства, коли як і у всьому цивілізованому суспільстві більшість поважає права меншості. Мир, процвітання та злагода в Україні будуть залежати і від того, наскільки ефективно внутрішньо переміщені особи інтегруються в нових територіальних громадах, наскільки з боку держави будуть створені дієві умови для їх соціалізації в нових умовах. Права людини - це універсальна категорія. Порушення права однієї людини або соціальної групи стосується всього суспільства. Це означає, що якщо сьогодні ви дивитесь, як дискримінують інші соціальні групи, завтра інші будуть спокійно спостерігати, як дискримінують вас".

Участь у громадській акції взяло чимало переселенців із Донеччини, Луганщини і Автономної Республіки Крим. "Як переселенка та активістка громадської організації, можу сказати, що переселенці дуже добре знаються на місцевих проблемах. І це не через їх політичну активність, а через те, що обставини змусили їх одночасно звертатися до школи чи дитячого садка, вставати на облік до поліклініки, перереєстровувати підприємницьку діяльність та відновлювати документи. Переселенці за рік промоніторили роботу майже кожного місцевого органу влади і вправі впливати на обрання місцевої влади, адже саме на неї покладені обов'язки забезпечення прав ВПО", - пояснила Олександра Дворецька, Голова правління БФ "Восток-СОС".

0 aktsia pid VRU VPO 2

 

Інфографіка та деталі законопроекту  №2501а-1

Довідково: Ініціатори і розробники законопроекту №2501а-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб» від 21.08.2015 р. – Громадянська мережа ОПОРА, Донецька обласна організація «Комітет виборців України», ВБФ «Право на захист», Інститут суспільно-економічних досліджень, ВостокSOS, КримSOS, народні депутати Сергій Тарута, Наталія Веселова, Ганна Гопко, Олексій Рябчин, Єгор Фірсов, АльонаШкрум, Вікторія Пташник, Остап Єднак та Оксана Юринець.