Наразі існує безліч порад щодо підвищення енергоефективності в будинку. Про реально ефективні правила, які не потребують механічного втручання та доступні для всіх власників житла, говорили в Чернігові 10 грудня.

Інформаційну зустріч «Чи раціонально ми споживаємо енергоресурси» провела Громадянська мережа ОПОРА на базі Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва для зацікавлених в економії енергоресурсів. Учасники відкритої дискусії визначали, які з порад можна застосувати негайно та без особливих вмінь.

«Багатьох цікавить швидкий метод економії використовуваних ресурсів, враховуючи постійно зростаючі ціни на комунальні послуги. Наприклад, на 60% (140-160 літрів) більше води використовується для повноцінної ванни, аніж для душу (30-50 літрів). Відтак, якщо пам’ятати, що кожна наша дія в будинку – використаний ресурс, можливо визначити правила для кожного», – розповіла місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Відтак, миття посуду під проточною водою потребує у 3-5 разів більше води, ніж миття посуду в спеціальній ємкості чи у закритій пробкою раковині. Навіть накип на чайнику може стати перепоною, тому вчасне його видалення здатне зменшити використання зайвої енергії.

11 01 17 01

Розташування техніки та меблів на кухні – питання не тільки дизайну, а й ефективності. Так, якщо встановити холодильник поруч з плитою, холодильник споживає більше енергії для підтримки сталої температури. Будь-які електричні прибори в режимі «сну» споживають значну кількість енергії, тож слід вимикати прилади та не залишати їх у розетках.

Перелік всіх дієвих порад міститься у постерах, розроблених в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», які отримали учасники інформаційної зустрічі.

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.