Нову енергоефективну систему вуличного освітлення отримує місто Мена після перемоги у грантовому конкурсі Єврокомісії SUDeP (Sustainable Urban Demonstration Project) проекту «Модернізація (реконструкція) вуличного освітлення в місті Мена, Чернігівської області».

Мета проекту – допомога містам-учасникам Угоди Мерів країн Східного партнерства у фінансуванні заходів із впровадження Плану дій для сталого енергетичного розвитку.

«Цей проект коштує понад 15 млн грн, на умовах співфінансування із Фонду регіонального розвитку виділено 2 млн грн. Необхідно зазначити, що вже у 2015 році ми відкрили першу чергу (ліхтарів), у нас є на вулицях освітлення. На сьогодні ми продовжуємо роботи, які розпочаті в 2015. Окрім Мени, область має 12 міст, які підписали Угоду Мерів», – під час презентації Програми «Угода мерів – Демонстраційні проекти» (CoM-DeP) голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч розповів про результати проведення заміни вуличного освітлення в місті Мена.

Проект розрахований на 2015-2017 роки. За цей час замінять 1403 звичайні світильники на світлодіодні, модернізують мережі та щитові. Уже запровадили систему електромоніторингу вуличного освітлення. Загальна вартість проекту складає 638,069 тис. євро, серед яких 500,000 тис. євро надано грантовими коштами від Європейського Союзу, а 138,069 тис. євро виділені з Державного фонду регіонального розвитку.

Що передувало встановленню нового освітлення?

Стимулом реалізації проекту стало підписання містом в травні 2013 року «Угоди мерів» – ініціативи Європейської Комісії, що об’єднує європейські місцеві органи влади для боротьби з глобальним потеплінням. Підписанти Угоди Мерів зобов’язуються випередити вимоги ЄС щодо зменшення викидів CO2 щонайменше на 20% через запровадження енергоощадних заходів і поширення відновлюваних джерел енергії.

У лютому 2014 року на 35 сесії міської ради схвалили План дій сталого енергетичного розвитку до 2020 року міста Мена, Чернігівської області. Заходи плану дій мають до 2020 року зменшити споживання енергії 45473,91 МВт, що на 20% менше порівняно з базовим 2007 роком. У планах також зменшення викидів вуглекислого газу в атмосферу на 11428,51, що на 20% менше порівняно з базовим 2007 роком, та збільшити на 22% використання енергії з відновлювальних джерел.

«План дій сталого енергетичного розвитку – важливий документ, який передбачає етапи формування енергоефективного майбутнього. Через підписання цього документу місто формує перспективу та чіткі дії для досягнення сталості в місцевості. Недостатня кількість ресурсів та стан навколишнього середовища змушує людей шукати нові шляхи використання наявних благ. Достатнє інформаційне забезпечення жителів є ключем в досягненні цих планів, адже обізнаність дає нам змогу правильно влаштовувати домашній затишок і при цьому впроваджувати енергоощадні технології», – наголошує місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

План дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) – основний документ, у якому підписант Угоди окреслює те, яким чином він має намір досягти своєї мети зі зменшення викидів CO2 до 2020 року. У ньому визначено види діяльності та перелік заходів, запланованих для досягнення мети, а також часові рамки та розподіл обов’язків. Є можливість обрати формат свого ПДСЕР, за умови, що він відповідає принципам, викладеним у Посібнику Угоди з розробки ПДСЕР.

Можливості «фантастичних» ліхтарів

Енергоефективна система освітлення за розрахунками проекту передбачає 66% економії електроресурсів (785 МВт/год), та зменшення викидів СО2 на 66% (832 т/год) після завершення робіт. 

Для того, аби керувати потужністю ліхтарів, створена система електромоніторингу, якою можна керувати напряму з планшету. За допомогою мобільного інтернету провадиться запит на встановлення потрібного навантаження (100%, 50% або 20% використання наявних можливостей кожного ліхтаря). Цей запит опрацьовується димером у пункті електромоніторингу. Після опрацювання димером, сигнал прямує до ліхтарів, що 13 грудня наочно продемонстрував міський голова Генадій Примаков під час заходу Програми CoM-DeP «Досвід Мени у впровадженні проекту щодо вуличного освітлення». 

«Реалізація цього проекту – це енергобезпека нашої країни. Ми порахували, що економія у споживанні електроенергії буде суттєва, завдяки тому, що наші ліхтарі є енергозберігаючими, кожним можна самостійно управляти. На перехрестях, де більший рух людей і транспорту, ми збільшимо подачу електроенергії, і там будуть яскравіше світити ліхтарі. Де менше – зменшимо», – наголошує міський голова міста Мена Чернігівської області.

Швидкість передачі сигналу та справність роботи залежить від інтернету. За його відсутності справність системи підтримується в автономному режимі. При цьому усі ліхтарі можна налаштовувати окремо, кожен знаходиться на окремому лічильнику. Гарантійний термін експлуатації – 5 років, проте постачальники стверджують, що й потім ліхтарі працюватимуть справно. 

Корпус встановлюваних ліхтарів алюмінієвий, елементи кріплення виготовлені з нержавіючої сталі. Ступінь захисту від вологи та пилу – IP 67, допустима температура для експлуатації від -40 до +50 С0. Ліхтарі витримують перепади напруги від 160-300 Вт, через опору встановлюється заземлення ліній (громовідвід). Виробники обіцяють роботу протягом 50 000 годин для кожного ліхтаря.

У вересні цього року був проведений тендер, у якому перемогло Товариство з обмеженою відповідальністю «ЛЕДЛАЙФ» (м. Харків). Наразі вони постачають ліхтарі вартістю 4-4,5 тисячі гривень за однин світлодіодний ліхтар. За словами директора з виробництва Олександра Катрущенка, товариство отримало збитки через зниження ціни для участі в тендері та реалізації проекту. 

Відтак, проект досі знаходиться у стадії реалізації. Зараз планується встановлення 1071 ліхтаря, тепер виключно за рахунок коштів ЄС. Отже, наприкінці 2017 року матимемо наочний результат та прослідкуємо реальний розмір економії.