Енергія сонця є одним із видів чистої енергії, яка дозволяє без шкоди для навколишнього середовища виробляти теплову та електричну енергію. Це можливо на всій території України. Середня кількість енергії сонячного випромінювання, яка надходить на територію нашої держави кожного року, визначається в межах від 1 070 кВт*год/кв. м, а на півночі – до 1 400 кВт*год/кв. м.

Використовуючи сонячне випромінювання, можна частково забезпечити електроенергією мешканців приватного сектору (паралельно з роботою електричної мережі). Для цих цілей встановлюють фотоелектричні елементи на даху будинку.

Тільки за 2015 рік кількість сонячних електростанцій, які використовують «зелений» тариф у домогосподарстві, зросла в 10 разів – до 224. Відтак, ці домашні сонячні станції виробили понад 410,268 кВт-год, тоді як 21 міні-СЕС у 2014 році згенерували лише 40 664 кВт-год.

26 07 16 001

Що таке «сонячна електростанція»?

Сонячні фотоелектричні мережеві станції – це вид електростанцій, що перетворюють сонячне випромінювання в електроенергію, після чого направляють її в мережу. Це дає змогу працювати за умовами «зеленого» тарифу та продавати згенеровану енергію в централізовану мережу або ж використовувати її для власного споживання.

За рахунок сонячної енергетики провадиться переробка сонячного випромінювання у різні види енергії: електричну та теплову. Що, в свою чергу, раціонально використовується за концепцією розподіленого виробництва енергії.

Можливості сонячної електростанції:

  • відсутність потреби у централізованих мережах електророзподілення;
  • за термін роботи генерується більше енергії, аніж витрачається на виробництво;
  • необхідна площа не передбачає наявність вільного майданчику, може використовуватись фасад або дах будинку, що дозволяє зекономити на будівництві станції;
  • не потребують для роботи звичайного палива;
  • на відміну від інших електростанцій, сонячні не мають рухомих частин, що передбачає відсутність шуму та зменшує швидкість зношуваності;
  • можна використовувати переваги «зеленого» тарифу.

В Україні діє Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії», який покликаний стимулювати розвиток проектів з виробництва електроенергії із відновлюваних джерел. Тариф відповідно до закону встановлений в євро, перерахунок здійснюється щоквартально до 2030 року. І значення «зеленого» тарифу в Україні є одним з найвищих порівняно з іншими країнами Європи.

Чи використовують переваги сонячної енергії в Чернігові?

Нещодавно в Чернігівській області, а саме в дачному будинку Козелецького району, з’явилася перша мережева сонячна електростанція, яка була встановлена спеціалістами компанії Unisolar Електростанція має потужність 8,5кВт. При чому використання «зеленого» тарифу дозволяє генерувати електроенергію в мережу й покривати всі потреби домогосподарства.

«Наразі сонячна електростанція – це не просто примха чи засіб виділитись, це стабільне джерело доходу завдяки «зеленому» тарифу, за яким держава купує у вас електроенергію. Від самого початку це мала бути мережева станція – тобто така, яка не запасає енергію в акумулятори і немає резерву у випадку відключення світла. І хоча здається, що це великий мінус такої конструкції, але така станція простіша, дешевша, а найголовніше – окупається», – наголосив пан Олександр, менеджер з проектів компанії Unisolar.

Аналіз продемонстрував, що розміри даху конкретного власника дозволяють розмістити 8000 Вт середньої потужності сонячних батарей. Окрім цього, розрахували, що збільшення генерації системи покриває 100% власного споживання і дозволить надавати електроенергію в мережу, використовуючи «зелений» тариф.

«Є ще один момент, на якому я хочу наголосити, – говорить представник компанії. – Варто чітко розуміти, що станція може окупитись тільки після 6 років роботи (якщо ми говоримо про потужності у 10-15 кВт), а тому потрібно, щоб її розрахунковий строк служби перевищував 10 років, інакше краще свої гроші спалити – принаймні від вогню погрієтесь і буде хоч якась користь. Наші люди при виборі обладнання дивляться виключно на гроші та на марки, які їм відомі по іншим галузям. Нам доводиться проводити багато роз’яснювальної роботи, щоб люди зрозуміли, що для сонячної станції потрібна дуже якісна техніка, інакше вони просто втратять гроші. І, зауважу, що якісна – це не найдорожча на ринку».

26 07 16 002

Функціонуюча мережева сонячна електростанція має наступні характеристики:

  • сумарна потужність модулів – 8320 Вт-пік;
  • пікова потужність інвертора – 8,5 кВт;
  • фотоелектричні модулі – Jinko Solar JKM-260P-60;
  • інвертор – ABB TRIO 8.5-TL-OUTD-S;
  • генерація – 7830 кВт*год/рік.

Після розробки проекту мережевої СЕС і узгодження його з власником будинку була пройдена стандартна процедура із заміни вузла обліку електроенергії (лічильника). Монтажна бригада встановила масив модулів Jinko Solar на даху будинку. Проектом було визначено розміщення інвертора в приміщенні близько електричного розподільного щита. Кабелі постійного струму від масиву модулів до інвертора були прокладені в металевих гофре відповідно до вимог пожежної безпеки та проведені до місця розміщення інвертора.

«Які бонуси має власник від такої станції? Майже всю енергію він отримує безкоштовно від Сонця, а через 6-7 років почне на додачу заробляти гроші. Строк служби нашої станції – 25 років (35 – для панелей). Навіть після закінчення дії «зеленого» тарифу, станція вийде у великий плюс та даватиме безкоштовну енергію для дому. Також панелі закривають південний схил даху, а це означає, що в теплу пору в будинку буде трохи прохолодніше, що теж є приємним бонусом», – наголосив пан Олександр.