Виборча кампанія в окрузі №206 не відповідає стандартам демократичних виборів. Таку оцінку їй дали представники ОПОРИ під час прес-конференції сьогодні, 20 липня, у прес-центрі «Чернігівський вибір».

Під час заходу офіційні спостерігачі презентували підсумковий звіт за результатами спостереження на проміжних виборах народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі №206.

206 chernigiv pidsumok

«Виборчий процес з проміжних виборів народного депутата України в окружному виборчому окрузі №206 відбувся зі значними порушеннями під час проведення кандидатами передвиборної агітації. Крім того, систематичні порушення прав спостерігачів, порушення рівності прав кандидатів, закритість роботи окружної виборчої комісії, бездіяльність окружної виборчої комісії та Центральної виборчої комісії в частині оцінки порушень виборчого законодавства дають підстави вважати виборчу кампанію в виборчому окрузі №206 такою, що не відповідає стандартам демократичних виборів», - повідомив координатор громадського спостереження у Чернігівській області.  

Як повідомила довготерміновий спостерігач ОПОРИ: “Найбільшою проблемою в день голосування стала робота окружної виборчої комісії №206, та дільничних виборчих комісій, особливо під час процедури прийняття виборчої документації в ОВК. В день голосування, до початку підрахунку голосів спостерігачі ОПОРИ зафіксували 29 порушень, з яких  24 вчинені членами виборчих комісій, а також, 31 порушення, які мали місце зі сторони ДВК під час транспортування виборчої документації та прийняття її Окружною виборчою комісією”.

Зокрема, були зафіксовані факти неналежного пакування виборчої документації, намагання переписати протоколи у приміщенні ОВК. Виборча документація в окремих випадках знаходилася без нагляду. Через неналежну організацію прийому виборчої документації виникало безліч конфліктних ситуацій.

Крім того, відбувалися спроби фізично перешкоджати офіційним спостерігачам з боку представників ОВК та ДВК. Слід відзначити відсутність будь-якої реакції членів ОВК на порушення виборчого законодавства, що здійснювалося в їх присутності, а також порушення з боку самої ОВК. Приміром, члени ОВК перервали безперервне засідання зі встановлення результатів голосування та зачинилися окремо у малій залі, не запросивши до неї спостерігачів та представників ЗМІ.

Щодо дня голосування, то він пройшов у відносно спокійній атмосфері.  Спостерігачі ОПОРИ фіксували низку точкових порушень, про які детальніше читайте у Звіті за результатами спостереження Громадянської мережі ОПОРА в одномаднатному виборчому окрузі №206.

Занепокоєння у представників ОПОРИ також викликає низький рівень завершених розслідувань щодо порушень безпосередньо в період виборчої кампанії, за які, в тому числі, передбачена кримінальна відповідальність. “Ми залишаємо за собою зобов’язання слідкувати за тим, що буде відбуватися по даним справам”.

Звіт за результатами спостереження в ОВО №206: Оцінка виборчої кампанії, дня голосування та процесу підрахунку голосів і встановлення підсумків голосування

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.