25 жовтня минуло три роки з моменту, коли спостерігачі ОПОРИ зафіксували організацію підкупу виборців на місцевих виборах у Чернівцях. Понад два роки тривало досудове розслідування, а з початку року триває й судовий розгляд у цій справі з чинним депутатом Чернівецької міської ради Ростиславом Біликом у якості обвинуваченого. Однак, розгляд цієї справи може розпочатися з самого початку, адже 17 жовтня закінчився строк повноважень судді, який здійснює судове провадження у цій справі.

Суддя Шевченківського районного суду Чернівців Олег Семенко був призначений на посаду професійного судді вперше. Відповідно до статті 128 Конституції України в редакції до 2016 року, таке призначення здійснювалось терміном на п’ять років. Строк його повноважень закінчився 17 жовтня. Тепер він позбавлений можливості брати участь у судовому засіданні у справі Білика.

Cтаття 319 Кримінального процесуального кодексу України передбачає його заміну іншим суддею, який визначається за допомогою автоматизованої системи документообігу суду. Після заміни судді судовий розгляд розпочинається спочатку.

Однак, цією ж статтею також встановлені певні умови, за яких суд може прийняти рішення про відсутність необхідності розпочинати судовий розгляд спочатку. Проте на це необхідна згода всіх сторін кримінального провадження.

Варто зауважити, що у кримінальному провадженні може бути призначений запасний суддя, який перебуває в залі судового засідання протягом судового розгляду та, у разі необхідності, заміняє суддю, що позбавлений можливості брати участь у судовому засіданні. Відповідно, у випадку, якщо судовий розгляд у справі Білика буде розпочато спочатку, то очікуваним було б призначення запасного судді для уникнення подібної ситуації в майбутньому.