На Буковині у Вижницькій та Вашківецькій міських об’єднаних громадах, де вибори цієї неділі, 18 грудня, спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати друковані агітаційні матеріали без вихідних даних та масове розміщення агітаційних листівок у непередбачених для цього місцях.

У місті Вашківці спостерігачі ОПОРИ виявили друкований агітаційний матеріал без вихідних даних кандидата в депутати від Радикальної партії Олега Ляшка Олега Варваришина. Крім того, агітаційні листівки розклеєні у непередбачених для цього місцях, зокрема – на дверях під’їздів багатоквартирних будинків на вул. О.Кобилянської.

16 12 chernivci8

Перший кандидат у виборчому списку кандидатів від згаданої партії Михайло Гарас спостерігачу ОПОРИ пояснив, що важко проконтролювати агітаційний матеріал кожного та його розміщення. «Деякі кандидати у депутати від нашої політичної силу балотуються вперше, тому і трапляються такі порушення. Брак досвіду. Сьогодні усуну агітаційний матеріал без необхідного маркування», - коментує ситуацію  Михайло Гарас.

Спостерігачі ОПОРИ на території Вижницької територіальної громади зафіксували також розміщення матеріалів передвиборчої агітації на опорах електромереж. Найчастіше зустрічається агітація кандидатів в депутати Геннадія Звягінцева («Наш край»), Ольги Айвазовської, Михайла Чорчея («Об’єднання «Самопоміч») та членів кандидатського списку партії УКРОП.

16 12 chernivci6

16 12 chernivci5

16 12 chernivci9

Також зустрічаються агітаційні листівки у непередбачених для цього місцях кандидата в депутати Івана Закусило, який балотується від ВО «Батьківщина» та Віталія Стратія, який йде в раду громади від «Народного Фронту».

16 12 chernivci4

Спостерігачі ОПОРИ нагадують: відповідно до пункту 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Згідно з пунктом 4 статті 56 цього ж Закону,  плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніш як за 45 днів до дня голосування.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.