Спостерігачі ОПОРИ у Чернівецькій області масово фіксують у приміщеннях окремих дільничних комісій друковані агітаційні матеріали кандидатів на виборах до об’єднаних територіальних громад, які відбудуться післязавтра, 18 грудня. Зокрема, у Вашківецькій громаді на території дільниці зафіксована агітація від партій «БПП «Солідарність», «Народний фронт» та «Свобода». А на дільниці в селі Мілієве – кандидата на голову Вижницької громади Олексія Чепіля.

15 грудня спостерігачем ОПОРИ зафіксовано на дошці оголошень, яка знаходиться на території однієї із виборчих дільниць міста Вашківці, агітаційні партійні газети ВО «Свобода», «Народний фронт» та «БПП «Солідарність».

Черговий член комісії стверджував, що ці агітаційні газети та листівки залишили представники партій, щоб виборці мали можливість ознайомитись з їх кандидатами у депутати.

16 12 chernivci2

16 12 chernivci

16 12 chernivci3

Напередодні в селі Мілієве на території дільничної виборчої комісії № 730036 виявлений агітаційний друкований матеріал кандидата на голову Вижницької громади Олексія Чепіля.

Після того, як спостерігач викликав поліцію, невідома особа відчинила ДВК та зірвала агітаційну листівку.

Спостерігачу ОПОРИ чоловік представився головою цієї виборчої дільниці та пояснив, що агітаційний матеріал прикріпили у будівлі ще до того, як власне там ДВК почала працювати – у сільському Будинку народної творчості та дозвілля.

Подібна ситуація зафіксована й на Сторожинеччині. Тут на виборчих дільницях, які знаходяться в населених пунктах Ясени та Костинці, помічені друковані агітаційні матеріали майже всіх кандидатів. За словами чергових членів ДВК, ті кандидати, які відвідували їхні села, без проблем могли залишити свої листівки на території ДВК для того, щоб виборці змогли ознайомитись.

Крім агіток за депутатів, зафіксована також агітаційна продукція кандидатів на посаду голови Сторожинецької громади.

ОПОРА нагадує, що згідно з пунктом 5 частини 1 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», забороняється участь у передвиборній агітації членам виборчих комісій протягом строку повноважень відповідних виборчих комісій. Також згідно з пунктом 9 статті 60 цього ж Закону, забороняється розміщення агітації в органах державної влади та приміщеннях комунальної форми власності.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.