Спостерігачі ОПОРИ фіксують ознаки порушення політичними партіями та окремими кандидатами правил ведення передвиборчої агітації у Чернівецькій області. Зокрема, зафіксовано друкований агітаційний матеріал без вихідних даних та розміщення агітаційної продукції у заборонених для цього місцях.

На території Вижницької, Вашківецької та Чудейської громад спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковані агітаційні матеріали без вихідних даних. Зокрема, у Вашківській громаді з порушеннями були розміщені агітаційні матеріали кандидатів на голову громади – Миколи Перча та Миколи Рощибака, а також  партій ВО «Свобода» та «УКРОП». Крім того, зазначені політичні сили розміщували свою агітаційну продукцію у приміщеннях державних установах, що заборонено законом.

Зокрема, 8 грудня в приміщені Вашківецької міської ради спостерігач ОПОРИ виявив агітаційний друкований матеріал – газети партій «УКРОП» та «Свобода». На прохання спостерігача прибрати агітаційний матеріал працівники міської ради стверджували, що розмістили агітацію відвідувачі. Працівники викинули партійні газети у смітник.

Перший кандидат політичної партії «УКРОП» Михайло Сидор та перший кандидат ВО «Свобода» Олександр Кузик в коментарі спостерігачу ОПОРИ запевнили,  що агітаційну продукцію в приміщені міської ради з агітацією  їх політичних сил розмістили опоненти для провокації.

В межах Вижницької громади зафіксовано агітаційний матеріал Олексія Чепіля в невідведених для цього місцях. А в Чудейській громаді агітацію без вихідних даних розміщували кандидати в депутати - Маріан Унгурян  та Мотреску Данієла. Один із жителів села викликав на місце події поліцію, яка за фактом порушення склала протокол.

09 12 chernivci

09 12 chernivci2

09 12 chernivci3

09 12 chernivci4

09 12 chernivci5

Нагадуємо, відповідно до частини 2 статті 56 Закону України «Про місцеві вибори», друкований агітаційний матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється. Окрім того, плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали (крім матеріалів, що розміщуються на носіях зовнішньої реклами) розміщуються лише у місцях, визначених і обладнаних місцевими органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування.

Згідно з пунктом 5 частини 9 статті 60 цього ж Закону, забороняється розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, на об’єктах культурної спадщини, на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності, а також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії ОПОРИ:

044591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.