На Черкащині був поширений інформаційний вісник під виглядом газети з ознаками «чорного піару». Через публікацію в цьому виданні за власним бажанням пішов з посади голова Тальнівської міської виборчої комісії. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Голова Тальнівської міської виборчої комісії на Черкащині Микола Мельник («БПП «Солідарність») за власним бажанням пішов з посади. За його словами, приводом для звільнення стала публікація «За скільки продалася ВО «Свобода» в Черкаській області?» в інформаційному віснику «Боротьба. Вісник Радикальної партії. Спецвипуск». За назвою та оформленням видання стилізоване під Радикальну партію Олега Ляшка.

«У газеті писали, що я неправильно проводжу засідання комісії та ніби зареєстрував 14 кандидатів-«тітушок», через те, що вони не місцеві. Це образа і кандидатів на посаду міського голови, і мене особисто. Я не хочу, щоб моє ім’я плямували й надалі, тому одразу прийняв рішення, що не буду більше брати участь у роботі комісії», – коментує своє звільнення Микола Мельник.

Cherkashchyna Mykola Melnyk kolyshnij golova komisii yakyj podav u vidstavku

Крім цього, інформаційний вісник містить ознаки «чорного піару», спрямованого проти ВО «Свобода», зокрема проти кандидата від цієї політичної сили Олексія Юрченка, а також самовисуванки Валерії Донаурової.

Cherkashchyna informacijnyj visnyk z oznakamy chornogo piaru 1 1

Cherkashchyna informacijnyj visnyk z oznakamy chornogo piaru 2

Cherkashchyna informacijnyj visnyk z oznakamy chornogo piaru 3

Cherkashchyna informacijnyj visnyk z oznakamy chornogo piaru 4

За словами представника штабу та кандидата в депутати до Тальнівської міськради від Радикальної партії Володимира Копійченка, їхній осередок не замовляв друк цієї газети та жодного відношення до неї не має. 

У видавництві, що зазначене у вихідних даних вісника, телефоном повідомили, що інформацію про замовника надати не можуть.  «Я не впевнена, що ми друкували таку газету. Назва мені не знайома», – сказали у видавництві ТОВ «Мега-Поліграф».

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відзначають, що медійна складова виборчої кампанії в Тальному викликає занепокоєння, оскільки містить багато матеріалів з ознакою замовності та «чорного піару». Варто наголосити, що згідно з ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію – суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями.

Новим головою Тальнівської міської виборчої комісії став Михайло Солошенко від «БПП «Солідарність».

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Черкащини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.