На Черкащині серед кандидатів на посаду міського голови Тального велика кількість осіб, які є немісцевими, юними, позапартійними, що потенційно може свідчити про використання технології «технічних кандидатів». Спостерігачі громадянської мережі ОПОРА проаналізували список кандидатів.

На посаду міського голови Тального Черкаської області, за інформацією сайту ЦВК, претендує 20 кандидатів. Тільки четверо з них є висуванцями від політичних партій («Громадянська позиція», ВО «Батьківщина», Партія ветеранів Афганістану, ВО «Свобода»), усі решта 16 – самовисуванці. 15 з 16 самовисуванців є мешканцями Києва або Київської області. 11 з 16 самовисуванців мають доволі юний вік із зазначеним роком народження з 1990 по 1998.

Крім того, двоє кандидатів мають однакове прізвище – кандидат від політичної партії «Громадянська позиця» і колишній міський голова Тального Олександр Біленко та самовисуванець Вадим Біленко.

За словами громадських спостерігачів, питання реєстрації на місцевих виборах кандидатів без географічної прив’язки не має законодавчого регулювання, так само як і реєстрація кандидатів зі співзвучними даними. Але впродовж років спостереження виокремлюється тенденція використання подібних технологій для «розмивання» відображення реального волевиявлення в день виборів. Технологія реєстрації так званих «технічних кандидатів» використовується з метою отримання більшості у дільничних комісіях, а також можливості зареєструвати більше довірених осіб та спостерігачів, а в деяких випадках навіть для дестабілізації ситуації й зриву виборів. У той же час реєстрація кандидатами так званих «двійників» найчастіше використовувалася з метою заплутати виборців під час голосування, відібравши таким чином частину голосів у іншого кандидата.

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Черкащини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.