20-24 серпня у складі делегації Громадянської мережі ОПОРА мав гарну нагоду взяти участь у Літньому таборі ISFED для спостерігачів за виборами. Захід відбувався у Грузії на базі Тренінгового центру Міністерства юстиції Грузії у Кварелі (регіон Кахеті).

Учасниками цьогорічного виборчого Літнього табору було близько 90 експертів, спостерігачів та волонтерів з виборчого процесу й моніторингу виборів з країн Центральної Європи і Кавказу. До складу української делегації, крім шести учасників та одного тренера від Громадянської мережі ОПОРА, також входили представники ВГО «Комітет виборців України».

2 09 2018 blog Rad photo4 min

Цікаве спостереження, яке можна було відзначити у процесі спільної роботи це надзвичайно різні умови проведення і досвід спостереження за виборами у країнах, які представляли учасники табору. З одного боку, у цьому полягає загальна мета проведення школи для підвищення демократичних стандартів у країнах пострадянського простору, а з іншого – це наочне свідчення того, що ці країні перебувають на різних етапах демократичного перетворення. Вони мають різний рівень розвитку демократичних інститутів, функціонування представницької демократії та відмінний (часто негативний) досвід проведення виборів.

У цьому місці варто відзначити якісно вищий рівень демократичних змін в Україні (попри наявність чималої кількості недоліків), що у порівнянні з іншими країнами дозволяє оцінити рівень прогресу. І важливу роль у цьому процесі варто відіграли інститути громадянського суспільства, які виступають двигунами змін. У таких країнах як, Білорусь чи Росія, де вони слабкі – стандарти виборів надзвичайно низькі. У цих країнах відсутні незалежні моніторингові організації, а спостереженням за виборами займаються вибірково і обмежено переважно правозахисні організації. Фактично їм доводиться спостерігати не так за дотриманням демократичних стандартів проведення виборів, як за дотриманням базових прав людини. На недемократичність виборних процедур вказує та обставина, що вибори служать меті легітимізації збереження чинної влади, а не рівним умовам доступу і боротьбі за виборні посади.

Навчальна програма Літньої школи була поділена на три тематичні блоки: довготермінове спостереження, лобіювання у структурах Європейського Союзу і розробка стратегії комунікації. Основний навчальний процес відбувався у рамках модульних груп, у кожній з яких налічувалось 20-25 учасників. Крім цього, у межах літньої школи відбувалися воркшопи за окремими спеціальними темами, які проводили представники організацій, що займаються громадським спостереженням за виборами у своїх країнах. Серед таких тем були: моніторинг соціальних медіа під час виборчого процесу, залучення волонтерів і короткотермінових спостерігачів, робота з виборчими даними і статистичні методи виявлення фальсифікації виборів. Під час панельних дискусій обговорювалися загальні актуальні проблеми національного і міжнародного спостереження за виборами, зокрема зловживання адміністративний ресурсом, політична корупція під час фінансування виборчої кампанії тощо.

Маючи досвід довготермінового спостереження за виборами в Україні з 2012 року у мене не виникало дилеми, який з тематичних блоків обирати. Це була гарна нагода більше дізнатися про досвід міжнародного спостереження. Як для учасника модулю з довготермінового спостереження основним фокусом даного тренінгу було знайомство з методологією, організацією, етапами і практикою міжнародного спостереження за виборами згідно стандартів місії ОБСЄ/БДІПЛ – Бюро демократичних інститутів і прав людини (OSСE/ODIHR).

2 09 2018 blog Rad photo2 min

Навчання відбувалося у форматі “тренінг для тренерів” (train-the-trainers), метою якого є підготовка тренерів для навчання довготермінових спостерігачів. Це комплексний тренінг для довготермінових спостерігачів та майбутніх тренерів ДТС (LTO). Він налічує декілька сесій, які присвячені роз’ясненню методів довготермінового спостереження, а також сесію з подальшого контролю за імплементацією підготовлених рекомендацій. Багато на перший погляд знайомих речей з власного досвіду громадського спостереження під час національних виборів мають відмінності у контексті здійснення міжнародного спостереження.

З представниками місії ОБСЄ доводилось періодично спілкуватися під час кількох виборчих компаній в Україні, коли кожен з нас здійснював паралельне довготермінове спостереження. Цікаво те, що міжнародне спостереження за формою чимось подібне на літню школу, коли на певний період часу спільною ідею об’єднані громадяни різних держав та з відмінним особистим досвідом, де усі повинні слідувати єдиним універсальним стандартам для відстоювання яких здійснюється довготермінове спостереження. З власного досвіду завжди сприймав спостерігачів від місії ОБСЄ як партнерів у процесі захисту результатів голосування, проте постійно бентежив факт їхнього пасивного і, на перший погляд, поверхового спостереження. Відповіді на ці питання вдалось відшукати за підсумками тренінгу.

Під час тренінгів та окремих сесій було розглянуто принципи діяльності довготермінових спостерігачів від міжнародних місій і Кодекс поведінки ДТС, принципи добору кандидатів на роль спостерігачів, організаційна структура місії і розподіл обов’язків під час довготривалого спостереження, методика роботи ДТС (логістика, збір інформації, безпека, звітування), спостереження у день голосування короткотермінових спостерігачів (КТС, STO), проведення координаційних зустрічей поміж ДТС і КТС, огляд статистичних методів виявлення порушень та запобігання фальсифікаціям виборів, навики належного звітування у процесі й за підсумками спостереження, підготовка фінального звіту, напрацювання рекомендацій та подальша комунікація щодо їх імплементації.

Протягом п’яти тренінгових днів тренери місії ОБСЄ/БДІПЛ Тетяна Богусевич і Ранко Вукчевіч підкріплювали теоретичний матеріал прикладами з досвіду реальних місій довготермінового міжнародного спостереження і власного досвіду в ролі ДТС, а також за посередництвом методів фасилітації через дискусії та інтерактивну роботу у малих групах.

Отриманні під час табору знання можна безпосередньо використати у випадку, якщо ставити собі за мету спробувати свої сили у ролі довготермінового спостерігача у міжнародному спостереженні за виборами. У випадку з громадським спостереженням ця методика не може бути використана у повному обсязі, проте окремі її елементи корелюються, а часто запозичені, зокрема сама ідея довго- і короткотермінового спостереження, етичний кодекс, принципи і стандарти роботи, звітні форми, паралельний підрахунок голосів (PVT), статистичні методи виявлення спроб фальсифікації результатів голосування тощо. Багато з них сьогодні апробовані і успішно використовуються у вітчизняному досвіді громадського спостереження за виборами в Україні, в першу чергу Громадянською мережею ОПОРА. У той самий час, як показав досвід спілкування з колегами з інших країн багато з названих під час тренінгу речей не можуть бути застосовані в їхніх країнах. Тому міжнародна місія спостереження там залишається чи не єдиним можливим способом гарантувати дотримання демократичних стандартів проведення виборів.

Насичену навчальну атмосферу Літнього табору доповнювали заходи неформальної комунікації та знайомства учасників поміж собою.  Якщо табір розпочинався із спільного вечора національної кухні країн учасниць (PotluckDinner), то завершився спільним відзначенням Дня незалежності України. Те, що тішило моє власне самолюбство під час спілкування з учасниками з інших країн, це факт їхнього надзвичайно позитивного ставлення до України і тих змін, які відбуваються у нашій країні в частині демократичних перетворень. Це – те, що ми, громадяни України, дуже часто не помічаємо.

Враження від Літньої школи були б неповними без вражень про місцевість, у якій вона відбувалася. Сучасний тренінговий центр у містечку Кварелі, який знаходиться на віддалі кількох кілометрів від поселення, дозволяє відволіктись від міської метушні. Цьому також сприяв рідкісний як на сьогоднішні факт відсутності інтернет зв’язку, що залишав більше часу учасникам для спілкування між собою.

Регіон Кахетія, що на сході Грузії у передгір’ї Великого Кавказу, славиться давньою традицією виноробства і чудовою природою. Для кращого знайомства учасників Літнього табору з місцевістю і місцевою культурою були організована екскурсія околицями Кварелі, відвідини монастирів Некресі (IVст.) і Гремі (XVI ст.) в Алазанській долині, а також дегустаційний тур у винарню “Хареба”.

2 09 2018 blog Rad photo3 min

Наступного року має відбутися наступний виборчий Літній табір. Не виключено, що місцем його проведення може бути Україна, скажімо десь у Карпатах. Принаймні таке запрошення для організаторів було озвучено українською делегацією під час підсумкової панельної дискусії цьогорічного табору.