У результаті позачергових народних депутатів в 2014 році до Верховної Ради увійшли 5 представників Херсонщини: 182 округ – Олександр Співаковський («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), 183 округ – Юрій Одарченко (ВО «Батьківщина»), 184 округ – Іван Вінник («БПП «Солідарність»), 185 округ – Сергій Хлань («БПП «Солідарність»), 186 округ – Федір Негой («БПП «Солідарність»). Добігає кінця четвертий рік роботи народних обранців. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, на чому народні депутати роблять акцент у своїй діяльності.

Під час аналізу використовувались матеріали передачі «Виборчий округ» на «UA. Суспільне мовлення» за участі народних депутатів та їх особисті сторінки в Фейсбуці.

Обраний по 182-му виборчому округу Олександр Співаковський суміщає мандат народного депутата з роботою ректора Херсонського державного університету. Також він є першим заступником голови Комітету, головою підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти. Тому не дивно, що його головною сферою інтересів та діяльності є освіта.

29.12.2018 KhersonshinaNardepi1

Олександр Співаковський вважає, що головна задача народного депутата – законотворчість. За час роботи ВР XVIII скликання він подав 156 законопроектів. В інтерв’ю «UA Суспільне мовлення» народний депутат зазначив, що його діяльність має 3 складових: робота в Раді, робота на окрузі та аналітична робота.

Депутат займається впровадженням енергозберігаючих технологій у соціальних об’єктах Херсона, здешевленням кредитів на термосонацію ОСББ. Щодо своєї обіцянки побудувати мостоперехід ХБК-Таврійський Співаковський зазначив, що зі свого боку добився виділення коштів – 11,5 млн гривень, а будівництво забезпечити повинна облдержадміністрація.

Щодо економічної складової своєї роботи народний депутат вважає досягненням підвищення середньої заробітної плати, відсутність в державі війни, розбудова Національної поліції. Невирішеною проблемою Співаковський вважає корупцію, з якою треба боротися.

Варто відмітити, що Олександр Співаковський є найактивнішим з херсонських народних депутатів по використанню соціальної мережі Фейсбук. Майже кожного дня на своїй сторінці він розміщує пости, які стосуються його роботи в Верховній Раді, подій в Херсонському державному університеті, візитів в інші навчальні заклади країни. Крім того, депутат оперативно оприлюднює свою реакцію на актуальні події як країни в цілому (воєнний стан), так і Херсону (транспортний колапс).

Народний депутат Юрій Одарченко (ВО «Батьківщина), обраний по 183 округу, є автором та співавтором 29 законопроектів, серед яких багато змін до законодавства, пов'язаного з діяльністю Верховного суду, змін до кримінально-процесуальних кодексів.

Підтримуючи політику партії, Одарченко виступає проти підвищення цін на комунальні послуги, а газові борги від Херсонгазу називає брутальним рекетом. Щодо «завищених» норм водопостачання в місті, політик в інтерв’ю «UA Суспільне мовлення»  зазначив, що зі ініціативи ВО «Батьківщина» була прийнята програма, яка дозволила всім херсонцям встановити лічильники на воду, тож обіцянка врегулювати тариф була виконана. Також Одарченко виступає за можливість відключення від централізованого опалення в будинках та встановлення індивідуального.

29.12.2018 KhersonshinaNardepi2

До власних досягнень Одарченко відносить збільшення розміру пенсій.

Також народний депутат від ВО «Батьківщина» виступає проти примусового об'єднання територіальних громад та проти зменшення кількості сільських рад. Він вважає, що необхідно прирівняти з точки зору отримання бюджетних коштів об’єднані сільські громади і необ’єднані та планує подати законопроект, який дозволить об’єднаним громадам роз’єднуватися.

На сторінці Юрія Одарченко в Фейсбуці, на відміну від його колег від «БПП «Солідарність», доволі часто згадується ВО «Батьківщина» та політика партії щодо децентралізації, об’єднання громад, тарифів тощо.

У соціальній мережі Юрій Одарченко також реагує на події, що відбуваються в Херсоні – зрив  опалювального сезону, транспортний колапс, оприлюднюючи позицію партії.

Обраний народним депутатом по 184-му округу Іван Вінник є головою тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки та секретарем Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони.

Вінник є автором та співавтором 125 законопроектів, серед яких Законопроект про деокупацію, законопроект про національну безпеку, законопроект про гуманітарне розмінування. До власних досягнень Іван Вінник відносить систему пільгового квартирного забезпечення для працівників правоохоронних органів.

29.12.2018 KhersonshinaNardepi3

На відміну від свого колеги з ВО «Батьківщина» Іван Вінник підтримав підвищення ціни на газ, аргументуючи це тим, що на цьому наполягав Міжнародний валютний фонд. Депутат вважає, що необхідно прийняти Закон про забезпечення комерційного обліку природного газу, який «закриє шлях розкрадання коштів в облгазах».

Також Іван Вінник вважає, що «Кримський Титан», який знаходиться на території Херсонської області, необхідно закрити і перенести на неокуповану територію і вже звернувся з відповідною заявою до прем’єр-міністра України.

Цікаво, що на запитання журналістів «UA. Суспільне мовлення» щодо своїх пропусків пленарних засідань, зафіксованих на сайті Верховної Ради, Іван Вінник заявив, що не пропустив жодного засідання Ради та комітету, але часто не звертає увагу на офіційну реєстрацію, бо «іноді не вистачає часу заповнювати бланк».

У Фейсбуці Іван Вінник не має особистої сторінки, але є його публічна сторінка, на якій регулярно розміщуються відео коментарі народного депутата щодо таких питань як бюджет, вибори на Донбасі, воєнний стан. Варто зазначити, що, судячи зі сторінки Вінника, частіше він виїздить в Харків, Миколаїв, аніж в Херсон, хоча, за його словами, періодично він веде особисті прийоми громадян у своєму окрузі.

Обраний по 185-му округу Сергій Хлань («БПП «Солідарність») є головою підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. З 2014 року він став автором 86 законопроектів.

29.12.2018 KhersonshinaNardepi4

Пріоритет народного депутата – аграрний сектор: створення робочих місць на селі, відновлення системи зрощення на Херсонщині. Як зазначив сам політик, він своє ключове завдання бачить у відновленні системи водопостачання та зрошення для аграрної сфери на Херсонщині, створюючи нормальні законодавчі умови для цього. До здобутків політик відносить те, що вдалося збільшити фінансування з бюджету на розвиток зрощення до 100 млн гривень, при цьому  70% з них – на Херсонську область. За його словами, в цьому році вдасться відновити 13 гектарів зрошення.

Також в цьому році було виділено мільярд гривень на підтримку фермерського господарства, що депутат відносить до своїх здобутків, як і ухвалення законопроекту про сімейні ферми, що дозволяє заробляти пенсійний стаж. Закон про колективну власність за землю та удосконалення правил землекористування у масивних земель сільськогосподарського призначення. Одним із головних Сергій Хлань вважає законопроект щодо відміни мораторію на продаж землі, який, на його думку, допоможе побороти таке явище як рейдерство.

Як розповів народний депутат журналістам «UA. Суспільне мовлення», завдяки йому побудована нова дорога вздовж магістральних каналів в селі Тавричанка Каховського району, планується ремонт доріг в Іванівському районі.

В планах – просування проекту щодо асоціації водокористувачів, що дозволить на пільгових умовах віддавати господарські мережі щодо зрощення в управління новим організаційним структурам, а також законопроект про степні регіони, який передбачатиме пільги для населення півдня України щодо опалення електричними котлами.

У Фейсбуці Сергій Хлань також доволі активно інформує про свою роботу в раді, законотворчість та періодично розміщує матеріали з виїздів в райони свого округу. 

Народний депутат від 186-го округу Федір Негой є членом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин. Він обіцяє сприяти розбудові сільського господарства та рекреаційно-туристичного бізнесу у регіоні, забезпечити газифікацію віддалених сіл, розвиток транспортної структури та доріг місцевого значення, контролювати реалізацію програми боротьби з підтопленням. За час своєї роботи в парламенті став автором та співавтором 21 законопроекту.

Негой зазначив, що гроші державної субвенції на соціально-економічний розвиток на його окрузі були витрачені на ремонти дитсадків, шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, ремонт доріг та інших об’єктів.

29.12.2018 KhersonshinaNardepi5

Одним із найголовніших напрямків своєї діяльності народний депутат виділяє боротьбу з корупцією. За його словами, близько 100 кримінальних справ було відкрито за його з колегами зверненнями, більше 10 справ в суді й за деякими винесені вироки. Були повернені землі, незаконно відторгнуті від держави. Також Негой зазначив, що надавав багато благодійної допомоги своїм виборцям і військовим.

Цікаво, що Негой наголошує, що є членом коаліції, але не є членом фракції «БПП «Солідарність». Тому є принципіальні питання, за які він не голосує, наприклад, бюджет. Також народний депутат проти передачі земель ОТГ, бо вважає, що ними будуть користуватися голови ОТГ.

У Фейсбуці Федір Негой має дві сторінки, але на жодній з них немає його особистих дописів, лише пости, в яких його відмічають.

Варто зазначити, що хоча всі народні депутати мають приналежність до певної політичної сили, тільки двоє з них акцентують на цьому увагу. Олександр Співаковський час від часу згадує свою партійність та висловлює підтримку політики партії. А Юрій Одарченко систематично згадує лідерку ВО «Батьківщина» та свою політичну силу у виступах, заявах та особистих дописах.

За коментарями звертайтеся: