Дільничну виборчу комісію в селі Щасливе Ювілейної ОТГ Херсонщини чотири рази відправляли на уточнення. Про це повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

Голова Ювілейної ТВК Валерій Шлаган пояснив, чому довелось чотири рази  відправляти ДВК №650531 селища Щасливе на уточнення.

За його словами, вперше здавати виборчу документацію прибули три члени комісії, серед яких була і секретар з печаткою. Це протирічить частині 9 статті 82 ЗУ «Про місцеві вибори», де зазначається, що транспортування виборчих документів до відповідної територіальної виборчої комісії здійснюється за рішенням дільничної виборчої комісії головою або заступником голови виборчої комісії та двома членами цієї виборчої комісії - представниками різних суб’єктів подання кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії. 

Другий раз документація була запакована неправильно й пакети з протоколами та списками виборців були неправильно підписані. Варто зазначити, що згідно з частиною 8 статті 80 ЗУ «Про місцеві вибори» на пакеті робиться напис "Протокол про підрахунок голосів" та зазначаються назва відповідних виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, кількість запакованих документів, ставляться підписи усіх присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка дільничної виборчої комісії. 

Втретє дільнична комісія привезла протоколи по виборах в одномандатних виборчих округах з помилками і знову відправилася на уточнення. Четвертий раз комісію відправили на уточнення, бо в усіх протоколах було виявлено одну і ту саму помилку. Так, комісія в протоколах щодо кандидатів у депутати до Ювілейної ОТГ замість кількості виборців в окрузі в кожному протоколі вписала загальну кількість виборців на ДВК.

У частині 4 статті 83 Закону України «Про місцеві вибори» зазначається: «У разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному виборчому окрузі з відповідних місцевих виборів виправлень, помилок, неточностей територіальна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію внести зміни до цього протоколу шляхом складання протоколу з позначкою "Уточнений". Під час розгляду цього питання дільничною виборчою комісією відповідні примірники протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчі бюлетені та інші виборчі документи, доставлені до територіальної виборчої комісії, зберігаються у територіальній виборчій комісії, яка відповідно до частини першої цієї статті приймала такі документи».

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.