До Ювілейної ТВК дві дільничні комісії приїхали здавати виборчу документацію у форматі, що суперечить законодавству. Про це повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА.

ДВК №650500 привезла протоколи, запечатані неналежним чином. Замість спеціального пакету зі стікером, протоколи були завернуті в папір з написом «Протоколи». Члени дільничної комісії відмовилися коментувати цей інцидент.

За словами голови Ювілейної ТВК Валерія Шлагана, ДВК привезла протоколи без підписів, без печатки та не запаковані. «Ми їх повернули на доопрацювання», - зазначив він.

Згідно з частиною 8 статті 80 Закону України «Про місцеві вибори» перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з відповідних місцевих виборів у відповідному виборчому окрузі запаковуються. На пакеті робиться напис "Протокол про підрахунок голосів" та зазначаються назва відповідних виборів, позначення та/або номер виборчого округу, номер виборчої дільниці, дата і час пакування, кількість запакованих документів, ставляться підписи усіх присутніх членів дільничної виборчої комісії та печатка дільничної виборчої комісії. 

ДВК №650531 прибула здавати виборчу документацію у складі голови, секретаря та члена комісії. Крім того, вони мали з собою печатку. Також члени ДВК зізнались, що інші члени комісії не залишились чекати їх на дільниці, і це – системна практика: «Як раніше було – все порахували, підписали та розійшлись. Так само і щодо печатки – хіба раніше ми не брали її? Бо інколи складеш неправильно протокол – треба переробляти». На що голова ТВК наголосив: «То ви їздили в Цурюпинська, а зараз ви приїхали здавати документи у сільську територіальну виборчу комісію».

Відповідно до частини 9 статті 82 Закону України «Про місцеві вибори» транспортування виборчих документів до відповідної територіальної виборчої комісії здійснюється за рішенням дільничної виборчої комісії головою або заступником голови виборчої комісії та двома членами цієї виборчої комісії - представниками різних суб’єктів подання кандидатур до складу відповідної дільничної виборчої комісії. 

А в частині 11 тієї ж статті йдеться: «Секретар виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до територіальної виборчої комісії, залишаються у приміщенні виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці територіальною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії, територіальної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні відповідної виборчої комісії».

ТВК прийняла рішення відіслати цю дільничну комісію назад і наголосила на тому, що чекатиме їх тільки у складі трьох членів без секретаря та печатки.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.