На ДВК у смт. Білозерка спостерігача ОПОРИ не пускали на засідання, поки не втрутилась комісія вищого рівня.

На ДВК №650050 у смт. Білозерка Білозерського району Херсонщини спостерігача Громадянської мережі ОПОРА не пускали на засідання, поки не втрутилась комісія вищого рівня – районна виборча комісія. Близько 21:00 спостерігач потрапив до приміщення ДВК.

Варто зазначити, що саме на цій дільниці спостерігач ще вдень мав підозру на «каруселі», проте підтверджень такого факту не знайшов. А про свою підозру повідомив поліцію.

Частиною 1 статті 77 Закону України «Про місцеві вибори» голосування проводиться з 8 до 20 години без перерви. Відповідно до частини 16 цієї є статті закону за 5 хвилин до 20 години голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці о 20 годині. Виборці, які на 20 годину прийшли до дільниці для голосування, мають право проголосувати. Для забезпечення реалізації цього права виборців один із членів комісії о 20 годині за дорученням голови дільничної виборчої комісії підходить до входу у приміщення для голосування та запрошує всіх виборців, які ще не проголосували, зайти у приміщення для голосування та зачиняє двері. Після виходу з приміщення для голосування останнього виборця приміщення зачиняється і в ньому залишаються тільки члени виборчої комісії та особи, які згідно з цим законом мають право бути присутніми на засіданні виборчої комісії.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 79 Закону України «Про місцеві вибори» підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці здійснюється відкрито і гласно членами дільничної виборчої комісії на її засіданні, яке проводиться у тому самому приміщенні, де відбувалося голосування.

Засідання дільничної виборчої комісії починається відразу після закінчення голосування, проводиться без перерви і закінчується після складення та підписання відповідних протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці з усіх місцевих виборів та по всіх виборчих округах, в яких проводилося голосування на виборчій дільниці, відповідно до вимог, передбачених цим законом.

Згідно з пунктом 5 частини 9 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори» на засіданнях виборчої комісії, у приміщеннях виборчої дільниці мають право бути присутніми з додержанням вимог цього закону офіційні спостерігачі від громадських організацій.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, з огляду на те, що Законом України «Про місцеві вибори» не обмежено право офіційних спостерігачів від громадських організацій бути присутніми під час підрахунку голосів та право увійти у приміщення, де відбувалося голосування, після 20 години 00 хвилин, з урахуванням ст. 19 Конституції України та ст. ст. 13, 27, 66 Закону України «Про місцеві вибори», дії виборчої комісії є протиправними.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.