На ДВК №650310, що в с. Новомиколаївка Іванівської ОТГ на Херсонщині список людей для голосування за межами дільниці оформили неналежним чином.

News Kherson 29.10.2017 spysok golosuvannia na domu

Подібна ситуація склалася і на ДВК №650320, що в с. Воскресенка Іванівського району Іванівської ОТГ Херсонської області.

News Kherson 29.10.2017 spysok golosuvannia na domu 2

Така ж ситуація і на ДВК №650313, що в с. Шотівка Іванівського району Іванівської ОТГ Херсонської області.

News Kherson 29.10.2017 spysok golosuvannia na domu 3

News Kherson 29.10.2017 spysok golosuvannia na domu 4

А члени ДВК №650316 у селі Благодатне Іванівського району Іванівської ОТГ Херсонської області на прохання спостерігача показати цей список відповіли, що не мають його на дільниці, бо віддали до відділу реєстру виборців.

Згідно з пунктом 2 частини 3 cтатті 78 Закону України “Про місцеві вибори” за рішенням дільничної виборчої комісії  до витягу з списку виборців включаються виборці, які тимчасово не здатні самостійно пересуватися, на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан їх здоров’я, поданих до дільничної виборчої комісії, з проханням забезпечити їм голосування за місцем перебування.

Відповідно до Постанови Центральної виборчої комісії “Про Роз'яснення положень Закону України "Про місцеві вибори" щодо перевірки факту тимчасової нездатності виборця самостійно пересуватися для надання йому можливості голосування за місцем перебування на виборах депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ” під час організації голосування виборців за місцем їх перебування члени дільничної виборчої комісії зобов’язані до дня виборів перевірити факт тимчасової нездатності кожного такого виборця самостійно пересуватися.

Для здійснення вказаної перевірки рішенням дільничної виборчої комісії визначаються не менше трьох членів комісії, які повинні бути представниками різних суб’єктів подання кандидатур до складу цієї дільничної виборчої комісії (місцевих організацій різних політичних партій, кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, старости села, селища).

Перевірка факту тимчасової нездатності виборця самостійно пересуватися здійснюється з метою його встановлення: видачі медичною установою довідки про стан здоров'я виборця, включеного до списку виборців на звичайній виборчій дільниці, яка засвідчує тимчасову нездатність його пересуватися самостійно.

Таку перевірку, не порушуючи при цьому прав та свобод виборця, проводять визначені для цього члени дільничної виборчої комісії: щодо факту видачі медичною установою довідки про стан здоров’я виборця, включеного до списку виборців на звичайній виборчій дільниці, яка засвідчує факт тимчасової нездатності його пересуватися самостійно, – шляхом звернення до відповідної медичної установи із запитом про підтвердження достовірності виданої довідки про стан здоров’я виборця чи уточнення відомостей, зазначених у цій довідці. Звернення до медичної установи, керівника закладу охорони здоров’я може здійснюватися шляхом надсилання листа, телеграми, телефонограми, факсограми тощо, що підписується визначеними для проведення такої перевірки членами дільничної виборчої комісії. При цьому відповідь на таке звернення може надаватися письмово або усно, із зазначенням її змісту в довідці, що складається визначеними для здійснення такої перевірки членами дільничної виборчої комісії.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що у випадку надходження сумнівної довідки комісія мала повноваження по її перевірці, і повинна була ними скористатися.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.