Спеціально для "Херсонська правда" підготувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аелітта Олійник

Через підвищення тарифів українці починають звертати більшу увагу на доступні заходи з енергозбереження. Громадянська мережа ОПОРА поцікавилась у мешканця Північного мікрорайону міста Херсону Сергія Пономаренка, як економлять жителі приватного сектору.

Сергію, розкажіть, будь ласка, які заходи для економії власних коштів ви вже провели? 

Як тільки стали підвищуватися тарифи на комунальні послуги, я зрозумів, що це тільки початок. Адже в мене достатньо великий будинок, а якщо порахувати загальну суму комуналки за місяць, виходило близько 2000 тисяч гривень у період опалювального сезону, а це не маленькі гроші. Я одразу почав робити все реальне для зменшення цієї суми. Першим ділом замінив лампочки розжарювання на «економки» та LED-лампи. У мене маленька дитина і ми не вимикаємо світло в кімнаті вночі. І вже наприкінці місяця я помітив, що сума оплати за світло стала меншою на 70 гривень. Що мене здивувало та потішало: отже, не дарма купив такі лампи, хоч вони і дорогі, але ефективні. 

Я дуже давно хочу зробити теплу підлогу, але, нажаль, поки що не вистачає коштів. У мене холодна підлога, тому що вона з бетону, а зверху лише лінолеум. Я знайшов вихід: просто постелив килими – і стало набагато тепліше, тепер можна ходити навіть без тапочок. 

Найважливішим кроком до економії, на мою думку, стала заміна звичайного котла на твердопаливний. З його допомогою можна опалювати і палетами, і звичайними дровами. Це неймовірна різниця. Одразу почистив систему водогону, замінив деякі батареї. І зняв з батарей сітку, адже вона перекривала доступ тепла.

Пане Сергію, чи задоволені ви твердопаливним котлом? Наскільки відчутна економія?

Сказати, що я задоволений, – це нічого не сказати. Спочатку я сумнівався, але коли поставив котел та почав ним користуватися – це просто нереальна різниця. У мене в будинку вперше за 5 років справді тепло, деколи навіть і гаряче. Я сам собі кочегар, коли захотів тоді й підкинув, і сам контролюю тиск. З газовим котлом я так не міг, тому що кожен раз згадував суму, яку доведеться платити. І в мене не була велика температура, намагався тримати на мінімалці. Але з малою дитиною в домі ти не думаєш про гроші, а переживаєш про її здоров’я, ось і доводилося добре топити. 

Ви розумієте, що я тепер не платитиму за газ тисячі гривень, а лише за плиту – по 100-300 гривень. Я закупив 2 тонни дров за 1300 гривень, і цього мені вистачить на всю зиму. Наприклад, в мене йде мішок дров на добу, тому що вночі я також пару разів підкидаю. А взагалі, надалі я планую встановити накопичувач тепла – це спеціальна ємкість для зберігання тепла якомога довше. У разі, якщо нас не буде вдома та котел погасне, він слугує як резерв тепла на три, чотири години точно.

За моїми підрахунками, за цей місяць ми зекономили 1300 тисячі гривень. Якщо порівняти суму комуналки до заходів економії та після, то в мене виходить менше аж на 1500 гривень, тобто це вже моя особиста маленька перемога.

Це надзвичайний результат! Чи плануєте проводити термомодернізацію будинку?

Ви знаєте, мені здається, що я вже настільки втягнувся робити щось таке цікаве для економії енергоресурсів, що вже не зупинюсь. Так, я, звичайно, хочу утеплити свій будинок. На це я сподіваюсь в наступному році. А поки в мене тільки одна сторона будинку утеплена, і це навіть відчутно: у тих кімнатах самі стіни тепліші. Я вже підбираю матеріал і хочу, щоб він був найближчий до еко.

Окрім утеплення, я планую замінити дерев’яні вікна на металопластикові з енергозберігаючою плівкою. А поки що ми просто забили вікна звичайною плівкою, адже з них дуже дуло. І зараз у моєму будинку тепло.