Спеціально для "Херсонська правда" підготувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аелітта Олійник

Уже близько двох років у Херсоні активісти Громадянської мережі ОПОРА проводять інформаційні зустрічі, тренінги та семінари на тему енергозбереження. Адже наразі ця проблема важлива для всіх, і потрібно якомога більше розповідати про способи економії ресурсів, ділитися власним досвідом. Саме тому ми вирішили запитати у голови дачного кооперативу «Світлофор» Миколи Чумаченка про те, як вони почали заощаджувати ресурси.

- Миколо Миколайовичу, чи змінилось щось в роботі кооперативу? 

Ми вже давно замислювались, з чого почати економити. Ми ж одразу платимо за світло інший тариф і тому потрібно було робити якісь заходи з економії енергоресурсів. Адже в нашому кооперативі майже всі пенсіонери і багато грошей не можуть виділяти на будь-які заходи з енергозбереження. Кожен вже почав економити по-своєму, але нам потрібно, щоб економія була значно більша. Звичайно, зараз важко досягти будь-якої економії коштів, але ми стараємося, і вже скористалися деякими порадами.

- А які саме відбулись заходи щодо енергозбереження? 

Ми провели збори членів кооперативу та вирішили виділити кошти на такі потреби, як заміна водного насоса для поливу на більш економічний. Так, це було не дешево, але вигідно, тому що колишній насос слугував нам вже багато років і почав погано працювати. Після його заміни видно, що, як і будь-яка нова річ, він працює чітко і справно. 

А також домовились, що всі дачники замінять свої теперішні світлові лічильники на нові, електронні. Старі лічильники працюють з того часу, як тільки ми створили кооператив. А це було приблизно двадцять років тому. Адже колишні лічильники вже погано працюють і не точно показують дані щодо кіловат. Звичайно, не всі дачники їх одразу замінили, але вже більше половини – це точно. 

Задля економії електроенергії та справності насоса ми встановили графік поливу, і тепер всі дачники знають, коли є вода, а коли насос відпочиває. Полив триває з 7:00 до 13:00, а потім з 16:00 до 21:00. Це досить зручний графік і за нього проголосувала більшість дачників.

- Ви вже помітили економію після заміни насосів та лічильників? 

Поки що ми тільки спостерігаємо за насосом, але незначна економіє вже є, хоча він тільки нещодавно в нас, тож все тільки починається. Це для нас нова річ і до неї потрібно звикнути та приловчитись. А в експлуатації він, звичайно, не зрівняється зі старим, тепер набагато простіше та зручніше. 

Хоча помітили, що на основній лінії перестають зникати кіловати. Це тому що попередні лічильники вже неточно рахують і не домотують до точних показників. Сподіваюсь, після того, як усі члени кооперативу поставлять нові лічильники, ми досягнемо значної економії електроенергії.

- Чи збираєтеся ви ще робити якісь кроки щодо впровадження заходів задля економії?

Так, звичайно, ми на цьому не зупинимось і будемо робити все для покращення показників економії енергоресурсів в нашому кооперативі. Наступні кроки будуть в тому ж напрямку, і будемо розмірковувати, як нам зекономити ще. Наразі наступною буде заміна лічильника, який стоїть в насосній станції. Для нього потрібні значні кошти, тому ми відкладаємо і гадаю, що вже до кінця року ми це зробимо. І взагалі, взяли собі на озброєння правило контролювати всі витрати та слідкувати за новими методами економії енергоресурсів. Можливо, з часом хтось забажає встановити собі сонячну батарею або ж вітряк, адже це найсучасніші види економії електроенергії.