У громадському транспорті, що їздить за маршрутом Харків-Рогань, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували інформаційні матеріали з ознаками політичної агітації на користь кандидата на посаду селищного голови Роганської ОТГ Федора Шевченка.

Агітаційні наліпки містять прізвище кандидата та позначку, схожу на таку, що ставиться в бюлетені під час голосування, що може бути розцінено як заклик голосувати за Федора Шевченка.

Окрім цього, відповідна наліпка має вихідні дані, які вказують, що матеріал був надрукований на замовлення кандидата на посаду селищного голови Федора Шевченка тиражом в 100 шт.

Kharkiv 07.12 agItatsIya v gromadskomu transportI3

Kharkiv 07.12 agItatsIya v gromadskomu transportI1

Kharkiv 07.12 agItatsIya v gromadskomu transportI2

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що згідно п. 5-7 ч. 9 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» забороняється розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу на будинках і в приміщеннях установ і організацій державної та комунальної форми власності, а також носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі таксі, у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, у транспортних засобах громадського користування.

Проведення передвиборної агітації в місцях, що заборонені Законом караються накладенням штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення).  Порушення ж встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях громадянином – тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, підприємствами-розповсюджувачами реклами – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 212-14 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

У зв’язку з вищенаведеними фактами, спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з заявою щодо ймовірного порушення виборчого законодавства.

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.