Із 605 білбордів, оглянутих спостерігачами ОПОРИ, 272 (45%) спрямовані на привернення уваги виборців до персон потенційних кандидатів на пост Президента України або до певних політичних сил. Комерційна реклама займає орієнтовно 55% рекламних площ від загальної кількості оглянутих рекламних носіїв.

Визначення частки політичної реклами відбувалась на основі узагальнених даних, отриманих в результаті візуальної оцінки рекламних площ на головних вулицях, кругових перехрестях та об’їзній дорозі міста.

23.12 Ternopil reklama1

Білборди із зображенням потенційних кандидатів у президенти чи символікою і гаслами, що асоціюються з ймовірними кандидатами, становить 90,1%від загальної кількості дослідженої політичної реклами. З них рекламні щити Анатолія Гриценка (Громадянська позиція) займають 8,6% рекламних площ, Арсенія Яценюка («Народний фронт») – 10,6%, Руслана Кошулинського (ВО «Свобода») – 2,4 %, Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч») – 9%, Юлії Тимошенко (ВО «Батьківщина») – 12,7%, Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) – 5,7%, Петра Порошенка – 38,8% («БПП «Солідарність»), Володимира Зеленського («Слуга народу») – 5,7%, а також білборди Ольги Богомолець – 1,6%, Дмитра Добродомова («Громадський рух «Народний контроль») – 2,9% та Юрія Бойка (Опозиційна платформа – За життя) – 2%. За спостереженням представників ОПОРИ, білборди трьох останніх названих політиків у Тернополі з’явились відносно недавно, порівняно з іншими ймовірними кандидатами.

23.12.2018 Ternopil reklama2

Також зафіксовані білборди Аграрної партії України, що у співвідношенні до загальної кількості дослідженої політичної реклами становить 4,8%, Української галицької партії – 0,7%, Народного Руху України – 0,4% та «уряду Гройсмана» – 4% відповідно.

Відносно реклами на сітілайтах міста таке дослідження не проводилось. Та за візуальною оцінкою спостерігачів, значна частина політичної реклами на цих носіях спрямована на користь Петра Порошенка. Слід зазначити, що у порівнянні з попереднім місяцем, побільшало сітілайтів з рекламою Руслана Кошулинського (ВО «Свобода»), а також з’явились сітілайти з рекламою Олега Ляшка (Радикальна партія), Дмитра Добродомова («Громадський рух «Народний контроль») та Олександра Соловйова («Розумна сила»).

Варто додати, що мережа ОПОРА у листопаді теж проводила аналіз політичної реклами у Тернополі.

«Хоч виборча кампанія розпочнеться лише 31 грудня, все ж кількість зовнішньої політичної реклами у місті постійно зростає. Це не є порушенням виборчого законодавства, адже такі дії проводяться поза виборчим процесом. Але така тенденція може призвести до порушення рівності усіх кандидатів після початку офіційної агітації. Зараз відсутні механізми з боку держави реагувати на такі порушення, тому учасники використовують будь-які засоби реклами щоб вплинути на думку потенційних виборців. Варто додати, що ЦВК у своєму повідомлені від 15.11.2018 попереджає, що дочасна агітація – поза законом», – зауважує координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області.

Нагадаємо, що у пункті 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується: забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.