Формування та роботу територіальних виборчих комісій, утворення виборчих округів, висування і реєстрацію кандидатів у депутати та на посади голів відповідних ОТГ Тернопільської області, а також відмови у реєстрації і перші порушення виборчого законодавства обговорили представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції 13 жовтня.

Представництво політичних партій у складі ТВК

Територіальні виборчі комісії для проведення перших виборів сформовані вчасно. Жеребкування кандидатур до складу ТВК проводилось лише по Зборівській міській виборчій комісії, в якій налічується максимально можлива кількість членів комісії – 18 осіб. У Хоростківській та Лановецькій по 16 членів, а у Саранчуківській – 15 членів.

«Найбільшу кількість представників у комісіях мають парламентські партії: БПП «Солідарність» - 11 членів у виборчих комісіях, ВО «Батьківщина» - 11, Об’єднання «Самопоміч» - 9, Радикальна партія Олега Ляшка – 7, «Народний фронт» – 5. ВО «Свобода» має представників у всіх чотирьох ТВК, Аграрна партія України та «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість»  у трьох комісіях. «Громадянська позиція», Українська Галицька партія, УКРОП, «Народний Рух України» мають по-одному представнику у двох ТВК, а «Український Демократичний Альянс за Реформи», «Конгрес українських націоналістів», «Громадський рух «Народний контроль» та «Єдиний центр» лише в одній», - зазначила координаторка громадського спостереження за виборами у Тернопільській області.

Утворення виборчих округів

До 20 вересня ТВК утворили територіальні виборчі округи для проведення перших виборів міських рад та одномандатних  виборчих округів для проведення перших виборів депутатів сільської ради.

Зважаючи на те, що кількість населених пунктів у Зборівській міській громаді перевищує кількість мандатів, передбачених пунктом 4 частини 3 статті 16 ЗУ «Про місцеві вибори», територіальна виборча комісія не дотрималась вимоги Закону про утворення територіальних виборчих округів на території кожного населеного пункту, що входить до складу міської громади. Крім того, вимога частини 5 статті 17 про необхідність утворити виборчі округи на території кожного населеного пункту не дозволяє утворити виборчі округи з пропорційною кількістю виборців, наслідком чого є порушення принцу рівних виборів, оскільки через різну кількість виборців є різною «вагою» мандату. Як наслідок – кандидати позбавлені можливості рівної конкуренції, а виборці не можуть однаково впливати на результати виборів.

Законодавством встановлено менше умов щодо утворення одномандатних виборчих округів на виборах депутатів у сільських і селищних громадах. При цьому, не встановлено обов’язку утворити виборчий округ у кожному населеному пункті громади чи обов’язку враховувати межі виборчих дільниць, чим забезпечені умови для утворення виборчих округів з приблизно рівною кількістю виборців, як передбачено частиною 2 статті 17 ЗУ «Про місцеві вибори».

«Ознаки порушення вищезгаданої норми Закону зафіксовано з боку Саранчуківської сільської виборчої комісії, яка утворила виборчі округи з непропорційною кількістю виборців. Наприклад, різниця між найбільшим і найменшим виборчими округами становить 148 виборців. Середнє число виборців у цій громаді становить близько 152 виборців. У найбільшому виборчому окрузі 216 виборців, а у найменшому 68. Таке порушення обмежує рівне виборче право, адже кандидати і виборці перебувають у нерівних  умовах», - наголосив регіональний координатор громадського спостереження за виборами.

Висування та реєстрація кандидатів

Найбільше кандидатів, які претендують на посаду голови громади зареєстровано у Зборівській міській громаді – 8 осіб (4 самовисуванці та висуванці від БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», Об'єднання «Самопоміч», «Громада і закон»). Найменше кандидатів на посаду голови громади зареєстровано у Саранчуківській об’єднаній громаді – 3 (БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина» та один самовисуванець). По чотири кандидати претендують на посаду міського голови у Хоростківській і Лановецькій міських громадах. У Хоростківській громаді за посаду голови змагаються висуванці від  політичних партій БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», Об'єднання «Самопоміч» та «Громадянська позиція», а на посаду Лановецького міського голови претендують один самовисуванець та висуванці від БПП «Солідарність», Об'єднання «Самопоміч» та Радикальної партії Олега Ляшка.

Загалом у перших виборах міських громад Тернопільської області бере участь 16 політичних партій. Дев’ять з них  зареєстрували кандидатів у депутати місцевих рад у всіх трьох міських громадах. Це Аграрна партія України, БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Об'єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Громадянська позиція», УКРОП та «Українська Галицька партія».  У виборах місцевих рад двох міських громад беруть участь партії «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка», «Патріот» та «Рух нових сил Михайла Саакашвілі». Тільки до однієї міської громади висунули кандидатів Громадський рух «Народний контроль», Народний Рух України, «Громада і закон» та «Народний Фронт».

За депутатські мандати сільської ради Саранчуківської громади змагаються 38 висуванців від політичних партій і 7 кандидатів, що балотуються шляхом самовисування. Аграрна партія України висунула кандидатів у 13 округах, ВО «Батьківщина» - у 7 округах, БПП «Солідарність» - у 6 округах, висуванці від політичних партій «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка» і «Патріот» претендують на мандати у 5 округах, а ВО «Свобода» - у 2 округах.

Загалом, у всіх ОТГ області на один депутатський мандат претендує приблизно 9 кандидатів. Найвища конкуренція у Зборівській і Хоростківській міських громадах, де на один мандат претендує 10 кандидатів. Найменше претендентів у Саранчуківській сільській громаді – приблизно 3 кандидати. У Лановецькій міській громаді, в середньому, претендує 8 кандидатів.

«На виборах у депутати до місцевих рад у Хоростківській ОТГ бере участь 11 місцевих організацій політичних партій, у Зборівській – 14, у Лановецькій – 12, а Саранчуківській – 6 партій та кандидати-самовисуванці. Всього у перших місцевих виборах об’єднаних громад Тернопільщини, які відбудуться 29 жовтня, беруть участь 792 кандидати у депутати та 19 кандидатів на посади голів об’єднаних громад», - пояснили представники ОПОРИ.

Скасування рішення про реєстрацію кандидатів

Лановецька міська виборча комісія скасувала реєстрацію семи кандидатів, висунутими місцевими організаціями політичних партій: Аграрна партія України, Радикальна партія Олега Ляшка, «Громадський рух «Народний контроль», «Українська Галицька партія», «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість» (двоє кандидатів), БПП «Солідарність». Комісія у своєму рішенні  керувалась пунктом 5 частини 2 статті 47 ЗУ «Про місцеві вибори».  

Хоростківська міська виборча комісія скасувала рішення про реєстрацію двох кандидатів. Причиною відмов стали заяви кандидатів від ВО «Свобода» та «Громадянська позиція» про відмову балотуватися на виборах депутатів Хоростківської міської ради.

Відмови у реєстрації кандидатів

Територіальні виборчі комісії Тернопільської області відмовили в реєстрації 14 кандидатам у депутати: Зборівська міська виборча комісія не зареєструвала дев’ять кандидатів у депутати, Лановецька міська виборча комісія - трьох кандидатів, а Хоростківська міська виборча комісія – двох.

Зборівська міська виборча комісія  відмовила у реєстрації 9 кандидатам у депутати, які були включені у виборчі списки семи місцевих організацій партій. Зокрема, двом висуванцям від Аграрної партії України, двом висуванцям від політичної партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі», а також по одному висуванцю від партій «Громада і Закон», Народний Рух України, «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість», «Патріот» та ВО «Свобода».

Лановецька ТВК відмовила у реєстрації двом висуванцям від Об’єднання «Самопоміч» та одному висуванцю від «Громадянської позиції».

Хоростківська міська виборча комісія відмовила у реєстрації двом кандидатам від ВО «Батьківщина».

Судові оскарження рішень виборчих комісій

Тернопільський окружний адміністративний суд розглянув три позовні заяви через відмови у реєстрації кандидатів у депутати. Аналогічна заява розглядалась  і Зборівським районним судом.

9 жовтня Тернопільський окружний адміністративний суд розглянув справу за позовом Зборівської районної організації політичної партії «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість» до Зборівської міської виборчої комісії. Позивач звернувся до суду із заявою про визнання протиправною та скасувати постанову Зборівської ТВК №21 від 05.10.2017 в частині відмови в реєстрації Павла Борисюка кандидатом в депутати. Розглянувши матеріали справи, Тернопільський окружний адміністративний зобов’язав Зборівську ТВК повторно розглянути заяву місцевої організації політичної партії «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість» разом з іншими документами щодо реєстрації кандидата  у депутати Зборівської міської ради Павла Борисюка.

Зборівська районна організація політичної партії «Патріот» теж звернулась із заявою до Тернопільського окружного адміністративного суду щодо визнання протиправною постанову Зборівської ТВК про відмову у реєстрації кандидата у депутати Марії Кулик від районної організації партії «Патріот». Суд задовольнив даний  позов.

10 жовтня Зборівський районний суд Тернопільської області розглянув позов Володимира Кулявюка, висуванця Зборівської місцевої організації політичної партії Аграрна партія України, щодо скасування постанови Зборівської ТВК про відмови йому у реєстрації кандидатом у депутати до Зборівської міської ради. Суд розглянув заяву позивача та задовільнив її повністю.

11 жовтня Тернопільський окружний адміністративний суд розглянув позов Володимира Волошина, висуванця від місцевої організації політичної партії «Громадянської позиції» до Лановецької міської виборчої комісії. Причиною позову стала відмова ТВК у реєстрації Володимира Волошина кандидатом у депутати до Лановецької міської ради. Суд постановив визнати протиправним та скасувати рішення Лановецької виборчої комісії та зобов’язати Лановецьку ТВК повторно  розглянути заяву політичної партії «Громадянська позиція» разом з іншими документами щодо реєстрації кандидата Володимира Волошина.

Порушення умов проведення передвиборчої агітації

Об’єднання «Самопоміч» надала Хоростківській міській виборчій комісії примірники друкованих агітаційних матеріалів без належних вихідних даних. Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що поширення агітаційних матеріалів без зазначення інформації про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж тощо, порушує частину 2 статті 56 ЗУ «Про місцеві вибори».

До старту процедури реєстрації кандидатів, у Зборівській міській громаді було зафіксовано білборд з політичною рекламою Юрія Сисака, що зареєстрований кандидатом у депутати Зборівської міської ради від УКРОПу. Білборд з’явився до моменту реєстрації кандидата і продовжує використовуватись досі, тобто порушується термін ведення передвиборної агітації (п.3 ч.9 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори»). При цьому, агітаційний матеріал не містить вихідних даних (ч.2 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори»). Крім цього, виготовлення білборду до моменту реєстрації кандидата і відкриття рахунку виборчого фонду порушує вимоги ч.6 ст. 54 Закону (передвиборча агітація здійснюється за рахунок коштів і в межах коштів власних виборчих фондів).

Нагадаємо, 29 жовтня 2017 року відбудуться перші місцеві вибори у  чотирьох об’єднаних територіальних громадах Тернопільської області. У Зборівській, Хоростківській та Лановецькій громадах вибори до міських рад проводяться за пропорційною виборчою системою в багатомандатному виборчому окрузі за виборчими списками місцевих організацій політичних партій із закріпленням кандидатів за територіальними виборчими округами. У Саранчуківській громаді вибори до сільської ради проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.