Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області фіксують випадки проведення агітаційної компанії з ознаками порушенням законодавства, а саме – розміщення агітаційної продукції у невстановлених місцях та без вихідних даних. Нагадуємо, 18 грудня відбудуться вибори голів та депутатів місцевих рад  у 9 громадах Тернопільщини.

В у селищі Залізці зафіксовано розповсюдження листівок із ознаками “чорного піару” проти кандидата на посаду селищного голови від місцевої організації партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” Любомира Фесика.

Додамо, що у частині 5 статті 60 Закону України “Про місцеві вибори” зазначено, що забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію.

chornyj piar ternopil

У селі Гаї-за-Рудою зафіксовано розміщення друкованих агітаційних матеріалів на електроопорах. Крім того, що листівки – не в установлених для цього місцях, так вони ще й без вихідних даних про продукцію. Мова йде про матеріали кандидата на посаду Залозецького селищного голови від місцевої організації ВО “Свобода” Ігоря Балтаровича.

У цьому ж населеному пункті плакати “Української Галицької партії” теж наклеєні у непризначеному для цього місці.

У селі Борщівка (Борсуківська громада)серед жителів розповсюджувались листівки із передвиборчою програмою кандидата на посаду сільського голови, самовисуванця Валерія Бондарця без  зазначених відомостей про установу, що здійснила друк, тираж, замовника та відповідальну особу за випуск.

Bodarech

Громадянська мережа ОПОРА, нагадує, що частина 2 статті 56 Закону України “Про місцеві вибори” вказує на те, що друковані агітаційні матеріали повинні містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

У частині 4, цієї ж статті, зазначено, що плакати, стенди, листівки та інші друковані агітаційні матеріали, розміщуються лише у місцях, визначених та обладнаних місцевими органами  виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування не пізніше, як за 45 днів до дня голосування.

За коментарями звертайтеся:

Андрій Мартишко,координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Тернопільській області

тел. 096 161 82 23 / 050 925 65 64, email [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії:

044 591 44 44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.