У четвер, 15 грудня, в Тернопільському регіональному Центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій активісти Громадянської мережі ОПОРА провели інформаційну зустріч на тему «Від особистої енергоефективності до енергетично незалежної держави».

Стрімке зростання ціни на енергоресурси зробило питання енергозбереження актуальним і близьким для кожного жителя України. Особливо гострим воно є для власників приватних будинків. Зростання цін на газ усе суттєвіше відбивається на сімейних бюджетах. У результаті формується попит на енергозберігаючі заходи, зокрема утеплення будинків. Однак утеплення, виконане з порушенням спеціальних технологічних вимог, можне призвести до сумнівних наслідків: від зниження комфорту проживання в оселі аж до руйнування будинку.

«Українські будинки є надзвичайно неенергоефективними із приблизним споживанням енергії на рівні 500кВт за год на метр квадратний. У них найбільш тепловтратними, а тому пріоритетними для ізоляції, є дах та зони вікон та дверей. Тому перед тим, як проводити термомодернізацію будівлі, варто починати з проблемних зон, а тоді вже утепляти стіни. Адже завдяки утепленню даху й вікон можна досягнути 40% економії», – наголосив Андрій Мартишко, місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

15 12 16 02

Учасники зустрічі згадали також про використання відновлюваних джерел енергії. Адже, як зазначив Андрій Мартишко, енергоефективність та відновлювальні джерела енергії пов’язані між собою. Європейська практика використання відновлюваних джерел енергії довела, що їх має сенс впроваджувати за умови суттєвого підвищення рівня енергоефективності споживання. Так, наприклад, щоб забезпечити будівлю теплом від теплової помпи, варто спочатку утеплити будинок. Інакше знадобиться значно потужніше і дорожче обладнання.

На завершення учасники отримали додатковий матеріал, підготовлений в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Андрій Мартишко
тел.: +38 (096) 161 82 23

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.