Спеціально для "Галас" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радковська

За останні 10 років було замінено вже більше 70% світлопрозорих конструкцій. Але приблизно 90% із «нових» металопластикових вікон не відповідають не лише міжнародним, а й навіть державним стандартам.

Завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради Павло Савечко розповів Громадянській мережі ОПОРА, як правильно замінити старі вікна, щоб було якісно, енергоефективно та економно, і які ще заходи з енергоефективності варто провести у себе вдома.

26 05 16 05

– Насамперед, вікна – це інвестиція у комфортне життя. Адже заміна вікон – один із перших кроків в проведенні термомодернізації будинку. Встановлення енергоефективних вікон призводить до істотного зниження рівня тепловтрат, зменшує повітропроникність будівлі. Додаткова теплова ізоляція вікон або їх заміна на сучасні склопакети може підвищити температуру у приміщенні на 4-5 градуси, а утеплення фасадів зменшить тепловтрати до 40%.

Люди масово почали замінювати старі дерев’яні вікна на металопластикові. При цьому обирають дешевий склопакет із параметрами 4-16-4, який не вирішує проблему тепловтрат. Це дуже помітно при проведенні енергоаудиту, адже, навіть якщо ми утеплимо фасад, побачимо, як втрачається повітря через вікна.

Фахівці стверджують: щоб досягнути необхідного показника, склопакет має бути двокамерний. Це коли три скла встановлені на певній відстані одне від одного, два з яких – з енергоефективним покриттям. Простір між склом заповнюють повітрям або інертним газом, який також впливає на теплотехнічні характеристики вікна

– Але не кожен має можливість знову міняти вікна. Що ж тоді?

– Двічі витрачати кошти на заміну всього вікна не доцільно, адже значно дешевше поміняти сам склопакет та штапіки. Для прикладу, такі роботи були виконані в Ресурсному центрі підтримки ОСББ з питань чистої енергії. Отож, зимою приміщення не буде втрачати тепло, а літом не буде перегріватись.

Крім цього, у Тернополі діє «Програма енергоефективності, енергозбереження та термомодернізації житлового фонду», за якою 70% коштів фінансує міська рада, а 30% сплачують мешканці багатоповерхівок. Ця програма дозволяє економити на оплаті тепла за рахунок модернізації будівлі.

Комплексне утеплення будинку, відповідно до програми енергоефективності та енергозбереження Тернополя, передбачає утеплення фасаду, встановлення індивідуальних теплових пунктів та теплових лічильників, заміну вікон та дверей загального користування, ізоляцію інженерних мереж та датчиків освітлення. Адже для того, щоб утеплити житло, варто застосовувати не одну технологію.

Згідно з попередніми підрахунками, за термомодернізацію будинку на 5000 кв. м, тернополянин, площа квартири якого становитиме близько 50 кв. м, повинен буде доплатити 642 грн.

– Хто може скористатися цією програмою?

– Будь хто. Ми не ставимо вимоги, щоб участь у програмі брали лише ОСББ. Це може бути також і будинковий комітет чи балансоутримувач, головне, щоб була людина, яка цим займеться.

Наприклад, минулого року програмою скористалися жителі будинків на Злуки, 59, Горбачевського, 2а, Київській, 10. Цього ж року, з підняттям тарифів, споживачі стали свідоміші щодо модернізації своїх будівель, і вже 17 будинків за допомогою програми 70% на 30% замінили свої вікна, що становить 2,4 млн грн.

Провівши масштабну термомодернізацію житла та підвищивши енергоефективність централізованого теплопостачання, плануємо суттєво зменшити споживання газу та інших енергоносіїв. Тільки у такий спосіб можна змусити, наприклад, мешканців нових житлових будинків з індивідуальним опаленням знизити споживання блакитного палива.