Вчора, 14 листопада, міський голова Білопілля Юрій Зарко звернувся до поліції, щоб прибрати намет партії «Громадянська позиція» з території поряд з міською радою. Інформацію про цей інцидент на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук розмістив голова Сумської міської організації партії «Громадянська позиція» Василь Кучеренко у вигляді відеокоментаря представниці поліції. На його думку, розміщення їхнього намету було законним.

У відео представниця поліції повідомляє, що звернення щодо розміщення партійного намету було від голови Білопілля Юрія Зарко. Відео розміщене на сторінці з позначкою «для друзів», тому недоступне для публічного поширення.

15 11 2018 Sumy police

У коментарі Громадянській мережі ОПОРА Василь Кучеренко повідомив, що напередодні вони принесли в Білопільську міську раду повідомлення про встановлення намету.

За словами Василя Кучеренка, з повідомленням про встановлення намету їх політичної сили виникли проблеми. «Того дня ми так і не отримали відповіді від Сумської міської ради, а на ранок нам сказали, що дозвіл на розміщення палатки повинен дати міський голова. З самим міським головою нам зустрітися не вдалося. Враховуючи те, що розміщення палатки – цілком законне і не потребує дозволу міської ради, ми встановили свій намет і почали роздавати інформаційну продукцію. Через деякий час до нас підійшли поліцейські і повідомили, що поліцію викликав міський голова Білопілля Юрій Зарко. Потім підходили якісь люди, фотографували наш намет, підходили люди, які сказали, що вони з міськвиконкому. Через деякий час під’їхала слідчо-оперативна група і взяли пояснення у працівників намету», – зазначив він у коментарі ОПОРІ.

У виконкомі Білопільської міської ради повідомили, що вважають розміщення намету неподалік від приміщення міської ради таким, що суперечить рішенню виконавчого комітету №122 від 25 червня 2018 року «Про затвердження Порядку розміщення інформаційних наметів (наметів, столів, рекламних засобів та ін.) для здійснення агітаційних, інформаційних, роз’яснювальних, рекламних заходів на території міста Білопілля».

«Зокрема, в документі є перелік місць, де дозволено розміщувати такі намети, а тому намети, розміщені в інших місцях, мають бути прибрані», – сказала в коментарі ОПОРІ секретарка виконавчого комітету Наталія Пащенко.

Зі свого боку, Василь Кучеренко вважає, що таке рішення виконавчого комітету Білопільської міської ради незаконне і є таким, що суперечить законам України.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Валерія Шапіро, встановлення наметів поза виборчим процесом має відбуватися відповідно до порядку, визначеному законодавством. «Відповідно до ст. 16 Закону України "Про благоустрій населених пунктів" на об'єктах благоустрою забороняється самовільно встановлювати об'єкти зовнішньої реклами, торговельні лотки, павільйони, кіоски тощо. Якщо ж встановлення наметів відбувається під час виборчого процесу, то ст. 55 Закону України "Про місцеві вибори" містить положення, що встановлення агітаційних наметів для проведення заходів передвиборної агітації не потребує повідомлення чи отримання будь-яких дозволів від органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування. Однак побідне положення відсутнє в Законі України "Про вибори Президента України"», – зазначила вона.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній, координаторка спостереження за виборами ОПОРИ в Сумській області