22 жовтня у селищі Степанівка, що входить до Степанівської об’єднаної територіальної громади, спостерігачі ОПОРИ зафіксували використання службового транспорту кандидатом на посаду селищного голови Володимиром Лукашем, який також є чинним головою Степанівки, утім, з 16 жовтня офіційно перебуває у відпустці.

Спостерігачі ОПОРИ застали Володимира Лукаша на службовому авто під час агітації. Разом із ним був секретар селищної ради. На питання спостерігача щодо використання службового транспорту кандидат відповів, що прийшов пішки. За словами голови Степанівської ТВК Світлани Гладкої, після розмови з представником ОПОРИ Володимир Лукаш викликав водія селищного автобуса і поїхав вже на ньому.

Голова ТВК також підтвердила спостерігачеві, що Володимир Лукаш неодноразово використовував службове авто для проведення агітації: «Він не один раз приїжджав у вихідний день на транспорті», – сказала Світлана Гладка.

Мешканець селища Володимир також засвідчив використання кандидатом службового авто. «Так, я бачив, як він їздив і агітував. Я поруч живу і бачив, що там машина частенько стоїть. Він навіть на службовому автомобілі їздив по гриби. По-моєму, зелений автомобіль», – зазначив пан Володимир.

foto 27.10.2017 Sumy

Однак дорікають чинному голові не тільки використанням службового авто. Ще один мешканець селища, Олександр Закалюжний, розповів спостерігачеві ОПОРИ, що кандидат на посаду селищного голови Володимир Лукаш погрожує йому через те, що він агітує, зокрема, за свою дружину, кандидатку в депутати у 20 виборчому окрузі Юлію Закалюжну (від ВО «Батьківщина»).

«Він (Володимир Лукаш. – Ред.) каже: «Сволота ти така, шо ти там ходиш – воняєш, фотографуєш, людей агітуєш». Почав мене ображати. А потім сказав: «Ще ж буде 30 число, 31. 29 ж пройде. Тоді ми з тобою розберемся». Розвернувсь та пішов у машину. А коли сідав у машину сказав: «Якщо не я тобі морду наб'ю прийдуть люди», – розповів пан Олександр.

За словами Олександра Закалюжного, погрози можуть підтвердити інші мешканці селища.

Сам Володимир Лукаш у коментарі спостерігачеві ОПОРИ заперечив, що погрожував односельчанам.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує: відповідно до частини 2 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» кандидатам, які займають посади  в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, у військових частинах, на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можназвертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів(044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області
тел. +380663055190
(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)
 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.