Відміна мажоритарної виборчої системи та впровадження пропорційної з відкритими списками, але зі збереженням зв’язку депутатів з виборцями. Такі питання піднімались 22 лютого у Сумах під час публічної дискусії «#ВиборчаРеформаChallenge», ініціаторами якої стали Громадянська мережа ОПОРА та Міжнародна фундація виборчих систем (IFES).

Так, аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Клюжев представив законопроекти, якими пропонується внести зміни до Виборчого кодексу та Закону «Про вибори народних депутатів». Зокрема, він зупинився на їхніх перевагах, наприклад, таких як перехід на пропорційну виборчу систему, простий бюлетень, швидке встановлення результатів голосування, збільшення регіонального представництва в парламенті, відкриті списки та вплив виборців на їхнє формування тощо. Також він підкреслив важливість надання можливості голосувати внутрішньо переміщеним особам.

Старший радник з юридичних питань Міжнародної фундації виборчих систем IFES Денис Ковриженко порівняв різні виборчі системи, які діють у світі. В розрізі міжнародної практики він зупинився на перевагах та недоліках як мажоритарної, так і пропорційної виборчих систем, а також окреслив особливості змішаної системи.

Присутні на заході представники громадських організацій виступили за необхідність збереження зв’язку між народними обранцями та виборцями. За їхнім переконанням, після скасування мажоритарної системи депутати повинні працювати в регіонах, так само має забезпечуватись і представництво в парламенті вихідців з різних регіонів. Разом з тим потрібен поштовх для розвитку регіональних партійних осередків та шанс для молодих політиків потрапити у парламент.

Координатор ініціативи «Активна громада» у Сумській області Михайло Горкуша наголосив на тому, що, незважаючи на поширений стереотип, пропорційна система із відкритими списками та кар’єрним ліфтом всередині партій зможе забезпечити набагато тісніший зв’язок між виборцями та народними обранцями, ніж мажоритарна система.

Дискусійним питанням стала необхідність оновлення складу парламенту та відсоток виборчого бар’єра для проходження політичних партій до парламенту. Зокрема політолог, кандидат політичних наук Андріана Костенко зазначила, що виборчий бар’єр має водночас і дати шанс позапарламентським партіям, і стабілізувати політичне життя в країні.