Жителі багатоповерхових будинків мають додаткові переваги, якщо вони сформували об’єднання співвласників багатоквартирних будників (ОСББ). Зокрема, вони можуть скористатися допомогою державних і місцевих програм та отримати відшкодування коштів, витрачених на реалізацію енергоефективних заходів в будинку, – 40% чи 70% залежно від кількості субсидіантів.

Цієї осені для додаткової підтримки та консультацій об’єднань у місті Суми почав роботу Ресурсний центр. Громадянська мережа ОПОРА поспілкувалась із засновником Центру Романом Гученко та з’ясувала, які переваги отримують сумські ОСББ.

12 01 17 01

— Пане Романе, у чому полягає ваша діяльність останнім часом?
— У 2013 році почав вивчати питання ОСББ, у 2014 створив ОСББ у своєму будинку (236 квартир) та почав займатися об’єднанням. Починаючи з 2015 року це стало улюбленим заняттям і основним напрямком діяльності. 13 лютого 2015 року (у п’ятницю) була створена Асоціація ОСББ «Сумщина», яка вже стала обласною. Мета об’єднання – спільна робота над покращенням умов діяльності ОСББ та вирішення нагальних проблем. 

Останнім часом займаюсь створенням комфортних умов для ОСББ у місті Суми. І результати говорять самі за себе: немає проблем з отриманням інформації щодо співвласників навіть у БТІ (в Сумах весь архів у комунальній власності); у ініціативних груп немає питань з місцем проведення зборів та початком роботи ОСББ, налагоджений процес передачі багатоквартирних будинків в управління; налагоджена робота на всіх рівнях Сумської міської влади.

Вже в 2016 році почала діяти програма про дольову участь «70х30» (30% – ОСББ та 70% – в частині міського бюджету) відповідно до рішення Сумської міської ради «Про затвердження Положення про дольову участь співвласників у поточному, капітальному ремонтах (реконструкції, модернізації) в багатоквартирних житлових будинках міста Суми». Програма доступна для всіх будинків незалежно від походження: комунальні, відомчі, ЖБК для капітальних ремонтів, де 70% – кошти Сумської міської влади. 

У листопаді внесенні зміни до програми відшкодування відсотків по «теплим кредитам» для ОСББ, які у місті Суми отримують 100% компенсацію по відсоткам за кредитам відповідно до «Порядку відшкодування з міського бюджету відсотків за кредитами, залученими населенням (фізичними особами, об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельними кооперативами) на впровадження енергозберігаючих заходів».

— Як виникла ідея створення Центру? Що зумовило необхідність?
— Ідея створення Ресурсного центру виникла після відвідування всеукраїнських семінарів для ресурсних центрів, які проводив проект USAID. Необхідність створення – це, перше за все, постійне місце, про яке знають мешканці та де вони можуть отримати консультацію, підтримку, інформаційну допомогу безкоштовною. Консультації надавалися і раніше, але ми не мали приміщення й людей інколи це лякало, при призначенні зустрічі у кафе, наприклад. 

— Чи виникали труднощі в організації роботи Центру?
Найскладніше було донести до Сумського міського голови Олександра Лисенка необхідність виділення приміщення для Ресурсного центру з підтримки ОСББ. У цьому нам допомогли друзі з Волині. Зокрема, відвідини Луцька, де нам роз’яснили можливості об’єднання співвласників багатоквартирних будників. У наповненні Ресурсного центру нам допоміг проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Проект повністю забезпечив меблями та оргтехнікою, за що їм велике спасибі, оскільки без їхньої підтримки відкриття було б неможливим.

— У чому зараз полягає діяльність Ресурсного центру?
У наданні інформаційної підтримки: від створення ОСББ до початку безпосередньої діяльності. А також у втіленні в життя енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках і донесенні до сумчан інформації про можливості ОСББ та способи економити енергоресурсів задля зменшення сум у платіжках. Також у допомозі місту в покращенні стану житлово фонду шляхом самоорганізації співвласників та покращення умов діяльності об’єднань. 

— Яка процедура звернення ОСББ до Ресурсного центру?
У зв’язку з напливом людей, хотілось би, щоб громадяни зверталися за попереднім записом, але коли людина вже в кабінеті, відмовити їй у допомозі не виходить. Якщо конкретно, то всі питання, відповіді на які знаємо, – вирішуємо. А якщо не знаємо, то є можливість запитати у друзів по всій країні. Від надання консультацій і типових бланків – до участі в проведенні зборів або роз’яснювальної роботи. Усі види допомоги стосовно ОСББ, окрім представлення у суді (можемо скерувати до фахівців, бо коженповинен займатися своєю справою) і, звісно, фінансової підтримки.

Співвласники отримують інформацію: 

  • з питань порядку створення ОСББ та проведення установчих зборів, також допомогу у проведенні (за можливості навіть з визначенням приміщення);
  • з питань діяльності ОСББ, як узяти участь у міських та державних програмах;
  • щодо впровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках;
  • щодо роботи з монополістами.

— Отже, до Ресурсного центру є сенс звертатися.
— Це місце, де можна отримати кваліфіковану допомогу (навіть з монополістами – це найприємніша справа, коли ОСББ має рацію) та консультацію, як щодо діяльності ОСББ, так і з питань енергоефективності у багатоквартирних будинках, проведення зборів правління, а на майбутнє – і зборів співвласників.

Вже зараз у Сумах діє 199 ОСББ і динаміка досить позитивна. Тож додатково до вже існуючих можливостей, ОСББ матимуть змогу звернутися за допомогою до Ресурсного центру.