Всі виборчі дільниці в Сумській області відкрилися вчасно, голосування проходить без значних порушень.

Серед порушень, які фіксували спостерігачі ОПОРИ - агітація в день голосування. Наприклад, на всіх виборчих дільницях у с. Миропілля (Краснопільський район Сумської області) висить інформація про всіх кандидатів.

Враховуючи те, що Законом України «Про місцеві вибори» не передбачене централізоване виготовлення інформаційних стендів про кандидатів, то наявна агітація тут – це інформаційні листівки, в тому числі із партійною символікою, які розповсюджувалися самими кандидатами. 

У Миропільській територіальній виборчій комісії запевнили, що це їхня традиція і стенд не є агітацією, а просто інформація для виборців.

У той же час ОПОРА наголошує, що згідно із пунктом 5 частини 1 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» участь у передвиборній агітації забороняється членам виборчих комісій протягом строку повноважень відповідних виборчих комісій.

Згідно із пунктом 5 частини 9 цієї ж статті забороняється розміщувати друковані передвиборні агітаційні матеріали, політичну рекламу та повідомлення про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, на об’єктах культурної спадщини, на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності, а також у місцях, де вони перешкоджають безпеці дорожнього руху.

Крім того, у багатьох населених пунктах агітація так і лишилася на своїх місцях – в основному це агітки, які раніше були розміщені в неналежних місцях. Зокрема, в Бездрику (Сумський район) зафіксована агітація партії «Розумна сила» та кандидата від «Радикальної партії Олега Ляшка» Станіслава Кравченка.

18 12 sumy222

18 12 sumy220

Також низка виборчих дільниць у Сумській області не отримали пластикові пломби для скриньок, і вони опломбовані папірцями із підписами членів комісією та печаткою.

18 12 sumy221

Серед зафіксованих порушень також недоліки в організації голосування. Наприклад, на дільниці №590013 в селищі Миколаївка (Білопільський район) бюлетені видавала одна людина, що є порушенням. Спостерігачі ОПОРИ склали акт.

Згідно з ч. 7 ст. 77 ЗУ «Про місцеві вибори» «при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 3 цього Закону, наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та наявності у нього права голосу на відповідних місцевих виборах (враховуючи відмітку в графі "Примітка" щодо постійної нездатності пересуватися самостійно або запису "Голосує за місцем перебування") надає виборцю список виборців для підпису; другий член дільничної виборчої комісії зобов’язаний вписати своє прізвище і розписатися у визначеному місці на контрольних талонах виборчих бюлетенів, проставити на контрольних талонах у позначеному місці номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується у списку виборців за отримання ним виборчих бюлетенів для голосування на місцевих виборах, а також розписується у визначеному місці на контрольному талоні кожного виборчого бюлетеня. Після цього член виборчої комісії відокремлює від кожного виборчого бюлетеня, який видається виборцю, контрольний талон та видає виборцю виборчі бюлетені для голосування. При цьому робити на виборчих бюлетенях будь-які інші позначки забороняється. Член виборчої комісії повідомляє виборцю, скільки виборчих бюлетенів він отримав. Контрольні талони виданих виборчих бюлетенів зберігаються до кінця голосування у члена комісії, який видав виборчі бюлетені».

У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній, координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Сумській області
тел.: +38 066 305 51 90
пошта: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.