Під час новорічних та різдвяних свят представники «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» вітали дітей Рівненської області зі святом та вручали подарунки. Крім цього, представники політичних партій організовували новорічні свята з розважальною програмою, дитячі дискотеки, шахові турніри та толоки.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала активність та «політичну благодійність» депутатів, посадовців та політичних сил Рівненщини під час Нового року та Різдва (впродовж 25 грудня 2018 року – 9 січня 2019 року включно).

З нагоди новорічно–різдвяних свят Березнівський районний центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді організував свято для дітей з інвалідністю. Захід відбувся за сприяння голови Рівненської обласної ради, депутата обласної ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Олександра Данильчука, голови Березнівської районної ради, який водночас є голової Березнівської районної партійної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Віктора Федаса та голови Березнівської районної державної адміністрації Віталія Люшина. По завершенню заходу усі діти отримали солодкі подарунки. Повідомлення про подію опубліковане на офіційному сайті Березнівської районної державної адміністрації.

Із Різдвяними святами жителів Млинівської об’єднаної територіальної громади привітали селищний голова Дмитро Левицький та народний депутат України, член партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олександр Дехтярчук, який передав дитячому хору Свято-Покровського храму кошти на поїздку до зоопарку. Про це повідомляється на сторінці у соціальній мережі FacebookМлинівської селищної ради.

news 09.01.2019 Rivnenshchyna New Year 2

На сайті Демидівської районної державної адміністрації йдеться про дві події, пов’язаних з різдвяною «благодійністю»: 9 січня у селищі Демидівка та 26 грудня у селі Вовковиї.

9 січня в Храмі Івана Богослова селища Демидівка відбувся фестиваль різдвяних колядок, на якому побували народний депутат, член партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олександр Дехтярчук, голова районної державної адміністрації Богдан Левшенюк та голова районної ради Сергій Радченко.

«Усім виконавцям від депутата Верховної Ради вручено подяки та грошові премії», - сказано у повідомленні.

news 09.01.2019 Rivnenshchyna New Year 3

26 грудня загальноосвітню школу села відвідали народний депутат Олександр Дехтярчук, голова Демидівської районної державної адміністрації Богдан Левшенюк, голова районної ради Сергій Радченко, Вовковиївський сільський голова В’ячеслав Бондарчук, а також начальниця відділу освіти, молоді, культури та туризму райдержадміністрації Наталія Катерняк. Серед подарунків, які отримав навчальний заклад: інтерактивна дошка, документ-камера, принтер, фотоапарат, ноутбук, проекторна дошка, телевізор та 191 солодкий подарунок.

news 09.01.2019 Rivnenshchyna New Year 4

Напередодні Різдва активісти та партійці Гощанської районної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» провели толоку у садибі Валевських селища Гоща. Учасники толоки прибрали територію садиби від сміття та розчистили від снігу. Повідомлення про це опубліковане на офіційному сайті партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

news 09.01.2019 Rivnenshchyna New Year 5

Напередодні новорічних свят активісти Рівненської обласної «Батьківщини молодої» та депутат Рівненської міської ради від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Віталій Павелків завітали з подарунками до Великомежирицької школи-інтернату, вихованцям якого подарували іграшки та солодощі. Про це йдеться на сайті Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».

Депутатка Рівненської обласної ради від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщини» Ксенія Павловська разом зі своїми помічниками з нагоди новорічно-різдвяних свят влаштували святкові дійства в Березному, Костополі, Сарнах та декількох селах. «Усюди до дітей приїжджали аніматори з розважальною програмою, а Святий Миколай вручав солодкі подарунки. За сприяння Ксенії Павловської подарунки також отримали діти двох шкіл-інтернатів у селі Чудель, що на Сарненщині» - повідомляє сайті політичної сили.

news 09.01.2019 Rivnenshchyna New Year 7

Під час новорічних канікул у місті Вараш відбувся дитячий шаховий турнір, участь в якому взяли 34 юні шахісти. Переможці отримали грамоти та медалі, а найкращим гравцям турніру було вручено грошові винагороди від Віктора Мялика (кандидата-самовисуванця у народні депутати у виборчому окрузі №155 у 2014 році), які вручили його помічники - члени міської партійної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Новина про це опублікована на Facebook-сторінці ВО «Батьківщина»

Крім цього, на прохання батьків та вчителів Заплавської ЗОШ Рокитнівська партійна організація Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та Віктор Мялик придбали нову меблеву стінку для учнів першого класу. Публікація розміщена на офіційній сторінці «Батьківщина Рівненщини»

news 09.01.2019 Rivnenshchyna New Year 9

На Facebook-сторінці політичної партії йдеться про чергову благодійність Віктора Мялика. Так, напередодні Різдва члени Дубровицької районної партійної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та помічник Віктора Мялика Віктор Кузін завітали до Колківського дитячого садка, де подарували солодкі подарунки.

Депутатка Рівненської обласної ради від фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Алла Черній організувала для дітей Острожецької громади Новорічне свято. До комунального закладу «Острожецький будинок культури» завітав Рівненський академічний театр ляльок з новорічно-розважальною програмою «Ось такий я Дід Мороз». На захід прийшли більше сотні дітей пільгових категорій Острожецької громади. Про це йдеться на сторінці Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» у соціальній мережі.

news 09.01.2019 Rivnenshchyna New Year 11

Депутат Рокитнівської районної ради від фракції Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Віктор Кириловець відвідав дитяче відділення Рокитнівської центральної районної лікарні та подарував солодощі для дітей, що перебувають на стаціонарному лікуванні. Повідомлення про це розміщене на Facebook-сторінці політичної сили.

У Рівному депутат Рівненської міської ради від фракції Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Олександр Курсик організував Дитячу новорічну благодійну дискотеку для вихованців Клеванської спеціалізованої школи-інтернату та їх однолітків-рівнян. Під час дискотеки була облаштована зона «Добре серце», де проходив благодійний збір. Загалом, «було зібрано 105 новорічних подарунків кожному вихованцю спецшколи, одяг, взуття, канцтовари та dvd-програвач», - сказано на сторінці політичної партії у соціальній мережі.

news 09.01.2019 Rivnenshchyna New Year 13

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, така діяльність місцевих партійних осередків та їх представників згідно Закону України «Про вибори Президента України» не підпадає під визначення передвиборної агітації, адже на сьогоднішій день вказані у публікації партії не зареєстрували у ЦВК своїх кандидатів у Президенти. Згідно з ч.1 ст. 57 цього ж Закону передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Водночас такі дії партійних осередків, які на цих виборах мають потенційних кандидатів на посаду Президента та активно «популяризують» їх до дня офіційної реєстрації, не можна вважати доброчесними, адже для зареєстрованого кандидата та партії, яка його висуває,  вже діє безліч законодавчих обмежень та вимог, а для другого кандидата з партією – не діє ніяких обмежень для агітації та навіть підкупу. Така нерівна ситуація відкриває можливості для партійних осередків без обмежень агітувати за свого поки що незареєстованого кандидата на посаду Президента, в тому числі проводити різні промозаходи під прикриттям благодійності в новорічні та різвяні свята.

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента»  забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців.