Старосільська, Дядьковицька та Корнинська сільські об’єднані громади змушені будуть поспіхом формувати бюджети на наступний рік через перші вибори 23 грудня. Та чи встигнуть ці громади після проведення голосування в останні дні року підготувати всі необхідні документи для отримання фінансування на наступний рік – невідомо.

Відповідно до статті 67 та статті 79 Бюджетного кодексу України для отримання громадами бюджетного фінансування у 2019 році вибори у них мають відбутися до кінця 2018 року. Через те, що вибори пройдуть 23 грудня, у громад залишиться лише декілька днів, щоб провести інвентаризацію та спланувати бюджет на 2019 рік.

Загалом з 2015 року на Рівненщині свої перші вибори провели вже 28 об'єднаних територіальних громад. Також були випадки призначення виборів наприкінці року, наприклад, вибори в Малолюбашанській сільській об’єднаній територіальній громаді відбувались 24 грудня 2017 року.

Щоправда, проведення перших виборів у Старосільській сільській ОТГ Рокитнівського району під загрозою. Адже 6 листопада 2018 року в Реєстрі судових рішень було оприлюднено Ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва щодо адміністративного позову народного депутата України Артема Вітка до Мінрегіонбуду України та 34 місцевих рад. 2 листопада cуд ухвалив рішення про забезпечення адміністративного позову депутата шляхом зупинення дії рішень місцевих рад про добровільне об’єднання до вирішення спору. Такий захід суду безпосередньо стосується 34 ОТГ, в яких перші місцеві вибори призначені на 23 грудня 2018 року і розпочався виборчий процес.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія своєю Постановою №156 від 12 жовтня призначила вибори у 151 ОТГ на 23 грудня, серед яких і перші вибори у трьох громадах у Рівненській області. На своєму засіданні 1 листопада ЦВК внесла зміни до цієї постанови, тим самим скасувавши вибори в Донецькій області та окремих ОТГ Вінниччини і Житомирщини. Таким чином, станом на 6 листопада вибори розпочалися у 147 ОТГ – у 123 громадах відбуваються перші вибори, у 24 громадах тривають додаткові.