На Рівненщині 25 жовтня у селі Демидівка спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували поширення друкованового агітаційного матеріалу «Наша громада» з опублікованими результатами опитування, згідно якого кандидат на посаду селищного голови Демидівської об’єднанної територіальної громади Віктор Іщук займає перше місце та підтриманий 31,7% опитуваних. При цьому, опитування не містить усієї обов’язкової інформації про його проведення.

Інформаційний бюлетень №3 від 24 жовтня 2017 року на першій сторінці містить публікацію «Віктор Іщук – лідер виборчих перегонів». У матеріалі наведено результати соціологічного дослідження, згідно якого кандидат на посаду селищного голови Віктор Іщук займає перше місце серед опитаних.

У публікації також сказано: «21 жовтня 2017 року громадська організація «НОВИНИ РІВНЕНЩИНИ» проводила соціологічне дослідження у Демидівському та Радивилівському районах. Соціологи цікавилися у людей, кого з кандидатів підтримують на посаду селищного голови Демидівської об'єднаної територіальної громади. Загалом, було опитано 520 жителів. З великим відривом лідирує Віктор Іщук. А от за 2 місце розгорнулася неабияка боротьба, де одночасно три кандидати Вінічук, Радченко та Яремчук мають практично однакову кількість голосів».

News Rivnenska 27.10.2017 opytuvannia

При цьому, в результатах опитування громадської думки відсутні відомості про замовника опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування.

Зазначимо, що на останній сторінці інформаційного бюлетеня вказано: «Надрукованого за кошти виборчого фонду кандидата на посаду голови Демидівської селищної ради Іщука В. М. Відповіданий за друк Іщук В. М. Тираж 1000 прим.»

News Rivnenska 27.10.2017 opytuvannia 2

Окрім цього, у газеті «Сарненські новини» №76 (10491) від 26 жовтня 2017 року опублікований матеріал «Якби завтра відбулися вибори голови Немовицької об’єднаної територіальної громади, за кого Ви проголосували?». Як зазначено у публікації: «Соціальне опитування проводив Центр соціальних і маркетиргових досліджень «Soces», м. Київ.  У ньому взяли участь 800 респондентів.»

Відповідно до опитування жителів Немовицької ОТГ були отримані такі результати: Віктор Савчик набрав 34,8%, Олександр Шмалюк – 19,3%, не визначились – 17,9%, не підтримує жодного кандидата – 11,2%, Ярослав Крат – 10,1%, Микола Добриднік – 4,1% та Леонід Турчик – 2,6%.

Опитування громадської думки не містить відомості про час проведення, замовника опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, можливу статистичну похибку. 

News Rivnenska 27.10.2017 opytuvannia 4

Згідно з частиною 2 статті 53 Закону України «Про місцеві вибори», засоби масової інформації, інформаційні агентства, інші суб’єкти у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті (зазначення часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки).

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:

Сергій Сабо,

координатор громадського спостереження за виборами у Рівненській області

тел.: 067 830 87 55

email: [email protected]

Веб-сайт|Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.