24 жовтня кандидат на посаду селищного голови Демидівської ОТГ Ярослав Пекарський спільно з представниками Радикальної партії Олега Ляшка, зокрема народним депутатом України Андрієм Лозовим та депутатом Рівненської облради Володимиром Ковальчуком, відвідали Демидівську центральну районну лікарню та подарували 30 комплектів білизни. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook повідомив Андрій Лозовий.

Цього ж дня, депутат Рівненської обласної ради Володимир Ковальчук на сторінці у Facebook опублікував: «Потужною радикальною командою приїхали підтримати кандидата на голову об’єднаної територіальної громади Демидівщини від РПЛ Ярослава Пекарського. Це порядна людина, яку поважають земляки, і яка не на словах, а на ділі довела свою відданість громаді...»

Також 24 жовтня Андрій Лозовий відвідав Клеванський дошкільний навчальний заклад №1 «Казка», де подарував промислову пательню та електром’ясорубку; Клеванський дошкільний навчальний заклад №2 «Сонечко», якому подарував МФУ (принтер/сканер/ксерокс) і ноутбук та Демидівський будинок культури - подарував ноутбук і книги в бібліотеку;

Крім цього, разом з керівником Рівненської обласної організації партії «Радикальна партія Олега Ляшка» Оксаною Лозовою та депутатом Рівненської обласної ради Сергієм Свисталюком відвідали Рачинську загальноосвітню школу І-ІІ ступенів та фельдшерсько-акушерський пункт села Рачин, яким подарували ноутбук.

Подібні дії можна охарактеризувати, як «виборчу благодійність», що фактично є технологією матеріального стимулювання виборців з метою отримання додаткових електоральних переваг та формування позитивної думки про суб’єкта виборчого процесу. «Виборча благодійність» може також прямо застосовуватися до виборців, тоді такі дії будуть мати як ознаки непрямого підкупу виборців, так і стосуватися їх опосередковано. Зокрема, у випадках, коли кандидати намагаються через подарунки для дітей здобути прихильність їхніх батьків – своїх виборців.

Згідно з частиною 4 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів(крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Нагадаємо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можна звертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів – (044) 591-44-44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук |Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.