Чергове підвищення цін на енергоресурси змушує нас говорити про те, як заощадити на комуналці. Прості звички дозволять скоротити суми у платіжках втричі. Основні енергозберігаючі поради обговорили 13 лютого із керівниками підліткових клубів під час інформаційної зустрічі «Від власних енергозберігаючих звичок до енергонезалежності країни». Організатори заходу – Громадянська мережа ОПОРА спільно із Управлінням у справах сім’ї молоді та спорту міста Рівне.

Поради стосувались, перш за все, побутових пристроїв, які є практично в кожному помешканні. Для прикладу, потрібно купувати енергоефективне обладнання, яке має спеціальне маркування від класу А до G (клас А ++ – найекономніші). Чим нижча температура в холодильнику, тим більше енергії потрібно для її підтримки: +6-7˚С і -18˚С у морозильній камері – оптимальна температура. При використанні пральної машини слід уникати неповного її завантаження, інакше перевитрата електроенергії може скласти 10-15 %. А якщо користуватись пралкою в неправильному режимі прання, перевитрата електроенергії буде близько 30 %. На третину заповнений мішок для збору пилу у пилосмоці погіршує всмоктування приладу на 40 %.

14 02 17 01

Обговорили також використання енергозберігаючих ламп, які дозволяють заощадити 75-80 % електроенергії, адже їхня світловіддача у 5 разів більша. Переваги світлодіодних ламп –тривалий час експлуатації (до 100 000 год), високий ресурс стійкості (ударна та вібраційна витривалість), низька робоча напруга, низькі витрати на експлуатацію освітлювальних приладів, екологічна та протипожежна безпека, не виникає втоми очей, а також найголовніше – відсутня необхідність спеціальної утилізації.

Крім цього, акцентували на необхідності утилізації батарейок, адже через те, що вони містять важкі метали, викидати їх разом зі звичайними побутовими відходами не можна. Так, одна пальчикова батарейка може забруднити близько 400 літрів води або 20 м2 ґрунту.

Учасники зустрічі обговорили також діючі програми підтримки заходів з енергозбереження для населення, ОСББ та ЖБК.

«У Рівному діють дві програми підтримки. Муніципальна програма сталого розвитку міста Рівне передбачає надання підтримки громадам, які самі ініціюють вирішення соціально-економічних та екологічних проблем. На реалізацію одного проекту місто надає до 500 тис. грн. А також Програма облаштування багатоквартирних будинків сучасними засобами обліку і регулювання води та теплової енергії в Рівному передбачає співфінансування на умовах місто – 50% та громада – 50%», – розповіла місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ірина Кантарія.

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел. 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.